Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2015 12:38 - КАКВО СЛЕДВА СЛЕД КАПИТАЛИЗМА – Интервю на Сара Вагенкнехт, председател на фракцията на партия ЛЕВИЦАТА в Бундестага
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1261 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 КАКВО СЛЕДВА СЛЕД КАПИТАЛИЗМА – Интервю на Сара Вагенкнехт, председател на фракцията на партия ЛЕВИЦАТА в Бундестага

12.10.2015, Интервюираща: Виктория Битман

До преди няколко години Сара Вагенкнехт изглеждаше все още като една незначителна политическа фигура. Но тези времена отминаха. А от 13 октомври 2015 тя е съпредседател на парламентарната група на партия ЛЕВИЦАТА в бундестага, заедно с Дитмар Барч. В интервюто си Вагенкнехт съобщава, какво възнаграждение би получвала, ако беше шефка на концерна ФОЛКСВАГЕН и защо тя счита данък общ доход за свръхбогатите от 90 % за съвсем мислим.

 

Виктория Битман: Госпожо Вагенкнехт, като депутатка Вие сте осигурена, можете да използвате служебен транспорт, пътувате по ж.п. с класа ICE 1 и пишете книги, които добре продавате – богата ли сте?

Сара Вагенкнехт: Зависи от това, какво разбираме под богатство. За онзи, който живее от социалната помощ „Харц IV, месечен доход от 6 000 евро би бил невероятно богатство. Обаче отнесено към производствените възможности на днешното наше стопанство този размер е само заплатата на горната част на средния слой. Някои хора имат годишен доход от 10 милиона евро, други – от 100 милиона евро – в тази зона богатството е проблематично, тъй като то е свързано с политическата власт. Точно срещу такава окнцентрация на богатство политиката трябва да направи нещо!

Виктория Битман:  Откъде нататък започва според вас богатството?

Сара Вагенкнехт: Въпросът е, дали чрез богатството, което човек има, може да влияе върху политически процеси, да финансира кампании и да упражнява във висок обхват лобираща дейност. Тук говоря за богатства заповащи от дву- и трицифрената зона на милионерите. Когато подобно богатство се концентрира в малко ръце, демокрацията няма повече никакъв шанс.

Виктория Битман:  Какво е според вас лукс?

 Сара Вагенкнехт: За мене най-големият лукс е да имам свободно време. Това обаче е следствие от обстоятелството, че понастоящем аз съм материално обезпечена. Когато човек живее в несигурни условия, материалните неща играят голяма роля. Луксът, който много хора би трябвало да могат да си осигурят, е да нямат  непрекъснати материални грижи и страхове.

Виктория Битман:  В Берлин Ви живеете все още в жилището в района Карлсхорст, в което сте живели, когато сте станали на 19 години. Колко голям е наемът днес?

Сара Вагенкнехт: Аз плащам основен наем от 360 евро („студен наем“). Това е свързано и със стария договор за наем. Но и стандарта там не е толкова висок.

Виктория Битман: Вие бихте могли да си позволите едно високостойностно жилище в центъра.

Сара Вагенкнехт: Да, но аз се чувствам добре в моето старо жилище. Ще ми струва време и грижи да се премествам. Защо би трябвало на вземам под наем в Берлин едно скъпо жилище, което бих използвала почти само за спане? В близост до Бундестага се искат ненормално високи наеми от 1 000 евро и повече, тези пари наистина могат да бъдат използване по-разумно!

            (преводът от немски продължава)

. . . .

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5309860
Постинги: 4992
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930