Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2015 22:56 - Сара Вагенкнехт – Еврозоната е краят на демокрацията
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 3501 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 21.09.2015 23:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сара Вагенкнехт – Еврозоната е краят на демокрацията
...............(Сара Вагенкнехт, зам. Председател на парламентарната група на Автентичната левица в немския Бундестаг, състояща се от 64 депутата, пред в. „Тагесанцайгер“ (Швейцария)
...............ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Вие сте на път да разчупите в немската Левица едно табу с това, че открито поставяте Еврото под въпрос. Кое е основанието за това?
...............САРА ВАГЕНКНЕХТ: Това е табу по-скоро за г-жа Меркел, която казва: Ако пропадне еврото, пропада Европа. Що за арогантност! Та ние тъкмо преживяваме това, как Европа в Еврото и със Еврото пропада. Ние видяхме в Гърция, как с помощта на Европейската централна банка на едно демократично избрано правителство бяха изрязани всички толеранси за действие. Ние виждаме, как икономическите неравномерностти между отделните евространи все повече се засилват, как Франция и Италия биват деиндустриализирани. В тази връзка би трябвало все пак да се помисли за алтарнативи.
...............ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Че каква би била алтернативата? Обратно към марката, франка, драхмата ли?
................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Би имало смисъл да се формира една европейска валутна система, при която Европейската централна банка да се грижи за стабилни обменни курсове. За да не се осигуряват на спекулантите полета за експанзия, не би трябвало курсовете да протичат свободно. Но щом като икономическите неравномерности стават прекалено големи, трябва да бъдат възможни обезценявания и увеличения на стойността.
...............ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Защитниците на еврото казват, че общата валута принуждава членовете към икономическа стабилност, към тяхното собствено благо. Какво имате срещу това? Стабилност?
...............САРА ВАГЕНКНЕХТ: Трябва човек да погледне икономическите данни: В европейската периферия индустрията изчезва, а заедно с нея изчезват и работни места и благосъстояние. Не само в Гърция, но отдавна също и в Италия и Франция. Младежката безработица в Испания е толкова висока, колкото и в Гърция. Едно цяло поколение в кризисните страни е лишено от надежда и перспектива. А Германия напредва преди всичко поради въведените въз основа на „Agenda 2010“ дъмпинги в заплащането. И тук също има все повече хора с работни места, които са лошо заплатени или са с краткосрочни договори. Всичко това обаче не е успешен модел, във всеки случай не и за мнозинството от населението.
.................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Наистина ли това е следствие от еврото?
.................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Немският дъмпинг в заплащането не е следствие от еврото. Но еврото води до това, че другите страни имат само избора: или също така да либерализират своите пазари на труда и да увеличат сектора с ниско заплащане, или да наблюдават, как техните предприятия биват измитани от германската експортна конкуренция. По-рано те можеха да извършват обезценяване спрямо германската валута и правеха това редовно. Та Швейцария има конкретни примери, какви последици има един прекалено силен обменен курс. За южните европейци точно такова е постоянното състояние във взаимоотношението с Германия. Освен това са налице прокарваните преди всичко от германското правителство аустеритетни диктати, които принуждават страните, да икономисват даже и в най-лошата криза. По този начин обаче те никога няма да стъпят на крака.
...................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Биха ли били Германия и Франция по-социални и по-справедливи, ако те се върнат отново към марката и франка?
...................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Не автоматично. Това все още зависи от обстоятелството, кой управлява. Но за разлика от днешното положение би имало отново толеранси да се прокарва една по-социална и по-справедлива политика. Така Оланд загуби, а правителството на Сириза едва сега. Така както днес функционират еврозоната и Европейският съюз, е краят на всяка демокрация!
..................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Гърците искаха безусловно да останат в Еврозоната, но без да изпълняват задълженията, които са свързани с това.
..................САРА ВАГЕНКНЕХТ: „Ние не искаме по-нататъшна политика на икономии“ – това беше резулатът от Референдума. Относно еврото въобще нямаше въпрос. Факт е, че в Еврозоната политическите възможности за толеранс се стесниха екстремно и резултатите от избори стават все по-безусловни. Така че трябва да се запитаме: Искаме ли една демократична Европа или такава, която ще бъде управлявана от брюкселските технократи, лобистите на концерните и от никого избрания бивш инвестиционен банкер Драги начело на ЕЦБ?
.................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: По едно време при Вас се забелязваха симпатии за един Грексит. Би ли бил той по-доброто решение за гръцкия народ?
..................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Излизане без съпътстваща подкрепа от една Централна банка би било брутално. ЕЦБ трябваше да се погрижи за това, щото валутата да бъде обезценена само дотолкова, доколкото е необходимо, за да бъде постигната отново конкурентноспособност. Без подкрепа драхмата би изпаднала в пропастта, това би изострило по-нататък бедността. Или поне дотам, че да възникнат отново селскостопански и индустриални капацитети. Но аз не виждам, как Гърция в обръча на еврото и на правилата на вътрешния пазар на ЕС ще успее някога отново да се изправи на краката си. Днес ние наблюдаваме един ужас без край. Диктатите за икономии правят страната все по-бедна и когато парите от последния „спасителен“ пакет бъдат изразходвани, ще настъпи следващият дебат за Грексит. ..................(21.09.2015, 22:00 > тук преводът от немски продължава)........................................ ...............ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Вие виждате в уж традиционната национална държава актьорът, който отново може да взриви европейския обръч. Същевременно само съюз като Европейският съюз представлява определена противотежест спрямо пазарните сили на глобализацията.
................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Интернационализираната икономика принуждава към интернационализирана политика – това звучи правдоподобно, но само на повърхността. На практика то не функционира, тъй като демокрацията се нуждае от пространство, в което тя може да живее и в което хората могат да следят и контролират това, което политиците правят. Такова пространство все още е само отделната държава, а не Европа. Европейският парламент е безкрайно далече от гражданите, а европейската комисия е едно технократично образувание. Ето защо концерните много лесно могат да използват тези институции за своите цели. В национални рамки това е малко по-трудно. Та Швейцария е чудесен пример за това, как функционира пряката демокрация. Ако Швейцария беше член на ЕС и Еврозоната, по много неща гражданите й вече въобще нямаше да могат да гласуват. Днес Европейската комисия вече се меси в компетенциите на държавите-членки от банковата система до комуналните грижи за съществуване. А в бъдеще брюкселските технократи искат да управляват даже политиката на заплащане.
................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Бихте ли желали пряката демокрация по швейцарски модел и за Германия?
................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Безусловно. Ами че това е прогресивен инструмент, дори и когато на отделен човек не му харесват в детайли всички решения, които се вземат по този начин. Система, при която хората могат да вземат пряко решенията за това, което също така пряко ги засяга, аз намирам за далече превъзхождаща чистия парламентаризъм. Със сигурност има теми, които трябва да бъдатрегулирани в европейска рамка. Колкото може повече неща обаче би трябвало да бъдат регулирани в демокрациите на държавите, тъй като само там все още има известно задължение за отчет и демократичен контрол над политическите носители на решенията. .....................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: С Вашата популистка критика към еврото и към Европа Вие се доближавате отляво към позициите на десните популисти, които отдавна вече искат връщане към националната държава и към старите валути. Как Ви харесва това? .....................САРА ВАГЕНКНЕХТ: На мене не ми е до това, да правя предложения, които са популярни, а става въпрос за това, да предлагам правилното. Десните популисти имат съвсем други цели, тъй като там не става въпрос за възстановяване на демокрацията, а за националистически възмущения стигащи до расизъм. Точно поради това би било абсурдно, на тези групировки да се предоставя справедливата критика към сегашния Европейски съюз.
.....................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Защитниците на ЕС искат да отстранят недостатъците на Съюза, като укрепват Европа и по-нататък ограничат суверенитета на националните държави. Неправилен ли е този път?
.....................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Както вече казах, има неща, при които би било добре да се решават на европейско ниво. От защитата на околната среда до действията по проблема с бежанците. В действителност обаче точно резултатите в тези области са по-скоро нищожни. ЕС до сега функционира преди всичко като двигател за дерегулацията и приватизацията.
.......................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Във Вашата книга „СВОБОДА ИЛИ КАПИТАЛИЗЪМ“ от 2011 г. Вие пишете, че Европа се нуждае от обща икономическа политика, но не и от икономическо правителство. Няма ли противоречие в това?
........................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Книгата беше написана във време, когато аз все още се надявах, че еврото може да бъде запазено.
........................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Изгубихте ли тази надежда?
........................САРА ВАГЕНКМЕХТ: Да, в голяма степен. Но е правилно и следното: Aко искаме да запазим еврото, се нуждаем от съгласувана икономическа политика. .......................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Какво имате предвид?
.......................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Като основа би трябвало да има преди всичко съгласувана политика по заплащенето. Но не съществува инстанция, на която да може да се възложи разумно това съгласуване. С пълна сигурност не и на лобистите на концерните в Европейската комисия, която те винаги биха използвали във вреда на наемните работници и в полза на работодателите.
......................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Не искате ли да се върнете към националната държава, тъй като Европейският съюз не споделя или финансира Вашите социалистически представи за Рая?
.....................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Държавата на благоденствието възникна исторически в рамките на националната държава и това никак не е случайно. (ИЛИЯ ГАНЧЕВ, забележка: Тук Сара Вагенкнехт има предвид възникналата след 1949 г. Федерална република Германия като държава на благоденствието съгласно идеите и дейността на видните германски държавници КОНРАД АДЕНАУЕР И ЛУДВИГ ЕРХАРД!!!, а не някакъв си лъжекомунистически рай!) Социални права се извоюват в отделните страни, а не в Европа, където условията са твърде хетерогенни. Още икономистът Фридрих фон Хайек беше схванал, че прехвърлянето на компетенциите на европейското ниво тенденциално води към разраждането на тези права и правила. А той се застъпваше за отслабването на социалната държава. Точно така по-късно започна да функционира и Европейският съюз.
...................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: Това може и да е вярно от гледна точка на Германия, но Словакия и Румъния гледат на това по-друг начин.
...................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Там нищо не трябваше да се отменя, тъй като там нищо и нямаше за отменяне! Когато сега европейските институции започват да диктуват на отделните страни и политиката по заплащането и бюджета, това е една мрачна перспектива. Никой не се нуждае от такава технократска дидктатура! ..................ТАГЕСАНЦАЙГЕР: В Германия ГЕСП, ЛЕВИЦАТА и Зелените биха могли да имат заедно в Бундестага едно математическо мнозинство, за да управляват. Но голяма част от Вашата партия, а Вие най-отпред, изобщо не искате да управлявате. Защо всъщност не?
...................САРА ВАГЕНКНЕХТ: Разбира се, че искаме да управляваме, ако получим шанс за това, като проведем в Германия една друга политика: по-справедливи данъци, по-високи заплати, по-добри пенсии. Но ние няма да управляваме, за да сменим г-жа Меркел с г-н Габриел, който тогава да провежда същата политика. Германската социалдемократическа партия най-после трябва да обясни, дали тя за дълго е решила да бъде сменния по-малък брат на Гристияндемократическия съюз или отново иска да бъде това, което беше свързано някога с понятието СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ.



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263646
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031