Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2015 16:25 - Гръцкият проблем произтича от престъпната същност на финансово упражнявания капитал - 1
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1329 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.06.2015 16:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Гръцкият проблем произтича от престъпната същност на финансово упражнявания капитал

1. Да започнем отначало:

            През есента на 2008 г. финансовата криза разтресе световната икономика със силата на цунами. За кратко време нещата изглеждаха така, като че ли паричната и банковата система аха да рухнат. Набързо измислените държавни спасителни програми от невиждан дотогава мащаб предотвратиха това. Засега!

            Разходите бяха необикновено високи. Те възлизаха според една преценка на немската КОМЕРЦБАНК на над 10 000 милиарда долара – т.е. 20 % от световния обществен продукт. Само немският Фонд за стабилизиране на финансовите пазари (SoFFin) разреши спасителни мероприятия за повече от 200 млрд. евро. А това са 2500 евро натоварване на гражданин на ФРГ – при което не се броят конюнктурните програми и ликвидните помощи на Федералната банка и Европейската централна банка.

            И още нещо: при това човек би се примирил, ако политиците бяха извлекли изводи от кризата. Ако финансовата система най-после би станала по-сигурна и хората биха могли да съзрат едно по-добро бъдеще.

            Но не стана така. Спешно необходимата реформа на финансовия сектор бе пропусната. След една кратка пауза на ужаса инвестиционните банки, хеджфондовете и други финансови играчи продължават да действат както и преди: Необезпокоявани от политиците те упражняват своето високо рисково и често токсично търгашество. А онова, което ръководителката на държавата с най-мощната икономика в ЕС, Германия, г-жа Меркел през 2008 г. обещаваше на вискок глас, а именно, че всеки играч, всеки продукт и всеки регион би трябвало да бъдат регулирани, все повече изпада в забрава.

            Във все по-кратки интервали от време сега един след друг следват ударите. Финансовата криза почти изглеждаше като да е била преодоляна и Гърция се изправи пред неплатежоспособност. Политиците се надпреварваха моментално да правят декларации за воля, „Да спасим Гърция, еврото и Европа!“

            ТОВА БЯХА ТРИ ЛЪЖИ НАВЕДНЪЖ!

            Защото от 110-те млрд. евро, които през 2010 г. бяха предоставени като „Спасителен пакет“ от Международния валутен фонд и като двустранни разрешения за кредити за Евро-страните, не спечелиха нито Европа, нито нито гръцките граждани, нито гражданите на страните-кредиторки като например Германия. Парите на германските данъкоплатци не отидоха в Гърция, Ирландия или Португалия – не! – те изтекоха отново в банките, които си изсмукаха за пореден път, този път с гръцките заеми. Фактите говорят: Изобщо не съществува никаква „Евро-криза“. Ние се намираме перманентно сред една нова и нова банкова криза. Използвачите на „спасителните“ пакети отново са инвестиционните банки и свръхбогатите. А Европа чрез цялата тази лудост изобщо не бива спасявана. Напротив, в полза на финансовата олигархия, на която доброволно се е подложила политиката (политиците), се извършва фактическото разделяне един от друг.

            Има нещо гнило в Германия и останалите високоразвити евро-държави и гражданите им го усещат. В безбройни доклади на политически форуми, организации на работодателите, църкви и други събития пред гражданското общество добронамерените специалисти – икономисти и финансисти – установяват  следното: Хората усещат, че ги водят за носа насам-натам. Те знаят, че те в края на краищата са глупавите и че те трябва да плащат за тази започнала катастрофа. Но ситуацията се прави да изглежда на пръв поглед така „комплексна“ и усукана, че причините да не могат да бъдат разкривани. Противоречащите си мнения на експертите довършват останалото в бъркотията. И често остават само ярост и отчаяние.

            Това не бива да се случва. Не бива да допускаме, да ни баламосват, да ни превръщат в отчаяни субекти и да ни приготвят за следващите кризи, които ние също не сме причинили (а ние сме всички ония, които не са част от престъпната финансова олигархия!).

СТИГА ТОЛКОВА НАЙ-СЕТНЕ – ДА СЕ САМОЗАЩИТИМ!

Всяка съпротива започва със ЗНАНИЕТО. Затова трябва да говорим и пишем ясно и отчетливо по тези проблеми. Ние трябва да започнем да говорим, а не да се посвиваме като мижитурки!  Ние трябва да схващаме, колко лошо е фактически за нашата стопанска система (като държави и като съюз) и вседствие на това – за нашата демокрация, която и без друго е изключително несъвършена в този й вид.

Кой печели всъщност от финансовата криза?

Как функционират механизмите на властта?

Ако противникът ни остане анонимен, а грешките на системата не бъдат изяснявани, разкривани, финансовата олигархия ще продължи да си извършва злините.

РАЗБИРАНЕТО НА НЕЩАТА е първата крачка към един по-справедлив ред

От РАЗБИРАНЕТО произтичат СЪПРОТИВАТА, АНГАЖИРАНОСТТА, ПРОМЯНАТА.

На нас не ни трябва сега никакъв социализъм за банките и свръхбогатите, при който тези групировки живеят за сметка на държавата, без да участват съизмеримо в създаването на блага (стойности) в рамките на стопанството.

На нас ни трябва една пазарно-стопанска финансова система, която възнаграждава не капиталовите приходи изпразнени от труд, а вместо това да дава възможност на всеки желаещ да се труди, да намира работа, да може да изхранва с едно работно място на пълен работен ден семейството си и да има един ден налице достатъчно за поддържане на старостта си.

ЗА ВСИЧКО ТОВА НЕ Е НЕОБХОДИМА РЕВОЛЮЦИЯ!

Ако вземем за пример Германия, Австрия и Швейцария, както и севрно-европейските страни, ще си спомним, че всички те имаха дълго време банкови и социални системи, които, противно на английската и американската, бяха ПЪТЕУКАЗВАЩИ. Те предлагаха основата за едно ориентирано към постижения общество. Примерно, много от това, което германското стопанство постигна между 1870 и 1914 година и отново след 1948 г., превърна Германия една от най-големите и модерните в света, а и днес тя все още има същите право и възможности, например Фолкс- и райфайзен-банките и спестовните каси. Ние само трябва да се освободим от закони и правила, в които ни вмъкнаха през последните десетилетия на НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ. Това е необходимо, защото точно тези закони дадоха възможност за безсрамната и невъзпрепятствана финансова спекулация в тежест на реалната икономика.

Ние трябва да сложим край на господството на финансовата олигархия! Не бива да чакаме повече, за да предотвратим още по-лошото в бъдеще!

(продължава с раздел за банките и техните спекулации)

                        




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263759
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031