Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2015 16:16 - Новият ръководител на Чунцин — Сун Чжънцай (2012)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1585 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2015 16:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Новият ръководител на Чунцин — Сун Чжънцай (2012)

(както съобщиха българските медии, на 1 и 2.04.2015 членът на ПБ на ЦК на ККП Сун Чжънцай се срещна с господата Борисов и Плевнелиев)

Чунцин, червеният бастион на бившия член на Политбюро Бо Силай, беше подложен на чистка. Цялото внимание е приковано към новия секретар на партийния комитет на Чунцин, Сун Джънцай, който започна да разчиства безпорядъка, оставен от неговия предшественик. Бо Силай е известен с това, че провеждаше в мегаполиса маоистки кампание: „пеене на червени песни“ на обществени места и „удар по черните“, жестоко наказвайки обвинениете в престъпления (без всякакви правни процедури) и присвоявайки техните активи.

Сега углавното дело срещу Бо Силай прерастна в обвинение в опит за държавен преврат.

            49-годишният Сун, новият член на Политбюро, преди това беше министър на селското стопанство и партиен секретар на североизточната провинция Дзилин.

От Хонконг съобщават, че той поддържа възгледите на сменения поради изтичане на мандата председател на Държавния съвет (правителството на КНР) Вън Дзябао и стана негов политически наследник в Политбюро.

            Когато Сун встъпи в длъжност на 20 ноември 2012 г., в Интеренет се появи непристойно видео за партийния ръководител на един от районите на Чунцин, предизвикало бурни обсъждания в мрежата. Това длъжностно лице беше уволнено след 3 дни.

            В същото време бившият адвокат Ли Джуан, който беше станал мишена в кампанията „удар по черните“ и беше попаднал в затвора през 2009 г., бе извикан в Генералната прокуратура на Китай за преразглеждане на делото му, което има извънредно важно значение за въвеждане на върховенството на закона в Китай. Изфабрикуваното през 2009 г. дело срещу Ли Джуан показа, как нагло някои партийци са използвали съдебната система за своите цели.

            Китайските медии съобщиха, че банковият регулатор на Чунцин започва сондиране на огромните дългове на града-провинция, онаследени от предишния партиен ръководител Бо Силай.

Комисията по регулиране на Чунцинското отделения на „Банката на Китай“ неотдавна отправи искане към всички банки в града, за да получи представа за финансовите рискове, което беше съобщено от „Цайсин“ на 21.12.2015 г. Разследването ще бъде съсредоточено върху дълговете на местните администрации, задлъжнялостта по кредите и ограниченията по новите кредити.

Когато Бо Силай беше отстранен от властта през март 2012 г., китайските медии бяха започнали да се съмнянват в икономическата ефективност на т.н. „Чунцински модел“. Започнаха да се появяват отчети за нарастналия дефицит на бюджета на града по време на управлението на Бо.

            Кметът на Чунцин Хуан Цифан каза пред репортери на Китайското национално радио още през март 2012, че всички власти в Чунцин са имали през 2011 г. пасиви в размер на 180 млрд. юана (19 млрд. долара), като в същото време бюджетните разходи са били достигнали 181 млрд. юана (29 млрд. долара), а дефицитът на бюджета – 64 млрд. юана (9,6 млрд. долара).

 

Бо Силай, ръководейки Чунцин, е издал множество различни облигации за финансиране на пищни проекти и строителство на недвижими собствености. Администрацията е предизвикала за целите им дълг от 500 млрд. юана (80 млрд. долара), съобщи китайската агенция „Синхуа“.

Всъщност Джан Дъдзян, който е изпълнявал временно длъжността на отстранения Бо Силай, вече е бил започнал разследване на ситуацията със задлъжнялостта на градската администрация. Новият ръководител Сун Джънцай започнал втория рунд от разследванията. Очаква се, че черната финансова дупка, създадена от Бо, постепенно ще разкрие неговите машинации.

 Освен това в Чунцин пристигна и новият началник на полицията и тихичко започна да преразглежда случаите на противоправни действия на полицията. Отстранени са били около 900 случая от този характер.

„Корупцията преставлява спойката, която обединява членовете на партията“ – обясни Чън Понкун, политически наблюдател. – Повечето чиновници са корумпирани, и затова те се намират в една лодка. Бързото и сурово наказание на няколко корумпирани чиновници е необходимо на новото ръководство, за да може то да демонстрира своята власт.“

            „Който и да стане нов лидер на партията, това никак няма да повлияе върху съдебната система на Китак, тъй като самата партия представлява коренът на беззаконието“ – така счита Лин Дзъсюй, политическият коментатор на „Гласът на надеждата“.

Китайският адвокат Пън Юнфън също се съмнява в ефективността от антикорупционните мерки на новото ръководство. Той отбеляза, че китайски юристи, както и преди биват държани под стража. „Много юристи, такива като Гао Джишен, и борци за човешки права заслужават много пове реабилитация“ – каза той пред репортер на радио „Свободна Азия“.

(Превод на статията на Шерил Чън и Квинси Юй във в. „The Epoch Times“, 03.12.2012)



Тагове:   китай-българия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5264029
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031