Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2014 16:16 - Украйна обмисля енергийна реформа, която да обезсмисли "Южен поток"
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 738 Коментари: 0 Гласове:
1



Украйна обмисля енергийна реформа, която да обезсмисли "Южен поток"

(Проектозаконът на премиера Яценюк предвижда западни компании да участват в управлението на газопреносната мрежа)

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк внесе в четвъртък във Върховната рада проектозакон за реформа в газопреносната мрежа на страната. Ако той бъде одобрен, изграждането на проекта "Южен поток" ще се обезсмисли, смятат властите в Киев. Законопроектът предвижда цялата газопреносна мрежа и подземните газови хранилища да останат държавна собственост. Ще бъде създадена обаче отделна компания - оператор на мрежата, и 49% от акциите могат да бъдат продавани на газопреносни компании от страни - членки на ЕС, обяснява руският бизнес портал РБК. Законопроектът беше включен в дневния ред на Върховната рада с подкрепата на 246 депутати от 450, при това от третото парламентарно гласуване. Народните представители поставиха условието всяка компания, която кандидатства за управление на мрежата, да премине през обществено обсъждане.

 

Възможност за инвестиции

Според Яценюк по този начин Киев ще може да убеди европейски или американски фирми да управляват газопреносната ѝ система, така "Газпром" ще остане без западните си партньори и ще се обезсмисли изграждането на "Южен поток", чиято цел е да заобиколи Украйна като транзитна страна за руските газови доставки към Европа.

"Това ни дава възможност да сложим край на строителството на "Южен поток" и да прекарваме целите обеми, планирани за него, през украинската газопреносна система. Това най-вече е в интерес на страните от Европейския съюз", заяви Яценюк при представянето на законопроекта пред депутатите. Освен това в предложението премиерът вижда възможност за модернизиране и инвестиции в украинската газопреносна система. Той настоя, че Украйна трябва да осигури значителни финансови потоци за енергийния си сектор. "Ако този закон не бъде приет, Русия ще празнува, понеже "Южен поток" ще се строи. Ако газопроводът бъде изграден, в най-добрия случай ще прекарваме по 40-50 милиарда кубически метра газ годишно, ще се наложи бюджетът да доплаща транзита на руския газ", добави Яценюк. "Проектозаконът ни дава възможност да увеличим пазарната капитализация на украинската газопреносна мрежа, която обаче ще остане държавна собственост. Дава ни възможност да получим нови условия за транспорт на руския газ и да сложим край на проекта "Южен поток", каза още премиерът. Той допълни, че предназначението на "Южен поток" не е диверсификация на газовите доставки за Европа, а елиминиране на транзитната роля на Украйна.

 

Путин във Виена

РБК цитира австрийски медии, според които руският президент Владимир Путин ще посети Виена на 24 юни, а една от главните теми на преговорите ще е съдбата на газопровода "Южен поток". Руското издание припомня, че на 17 юни Сърбия потвърди намерението си да участва в изграждането на газопровода, в случай че ЕС се съгласи с условията по него. При посещението си в Белград във вторник руският външен министър Сергей Лавров пък заяви, че вярва, че спирането на строителството в България е само временно и че Сърбия ще започне строежа на своята отсечка от тръбата по план, а именно от другия месец. В началото на месеца премиерът Пламен Орешарски разпореди замразяване на работата по газопровода заради започналата от Брюксел наказателна процедура срещу България.

 

Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/06/19/2326995_ukraina_obmislia_energiina_reforma_koiato_da/

 



Тагове:   украйна-ес-русия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5317689
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930