Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2014 15:04 - Протестно писмо на създателите на съветската термоядрена мощ против реставрацията на сталинизма
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове:
0



Протестно писмо на създателите на съветската термоядрена мощ против реставрацията на сталинизма

Без да се познава историческият контекст на това писмо, трудно и едва ли напълно биха могли да бъде оценени неговият смисъл и моралните му аспекти. С какво е характерна 1966 година от тази гледна точка:

След 1959 г. започва разрив между ръководствата на Китай (начело с Мао) и СССР (начело с Хрушчов). През 1966 г. Мао започва масова разправа с противниците си в партията, като за целта запалва т.н. „културна революция”, в която главна движеща сила са младите „червени гвардейци” (хунвейбините). Дън Сяо-пин е свален от всички постове и изпратен на принудителен физически труд, а председателят на републиката Лю Шао-ци, обвинен в контрареволюционна дейност е изключен от партията, затворен през 1968 и умира при неизяснени обстоятелства в затвора.

В началото на 1970-те години настъпва охлаждане, а след това и напрежение в отношенията между КПСС и главно западноевропейските компартии – особен стимулатор на това прекъсване на „братските връзки” е агресията на Варшавския пакт срещу народите на Чехословакия през 1968. Особено критични бяха към вътрешната и външната политика на КПСС ръководствата на компартиите в Италия (Енрико Берлингуер), Испания (Сантяго Карильо), Франция. Германската компартия продължи поведението си на „скачени съдове” с КПСС и влиянието й сред германците окончателно рухна.

Дошлият през 1964-66 г. на власт в КПСС и СССР след отстраняването на Хрушчов с помощта на върлите сталинисти Леонид Брежнев извърши постепенно завръщане към сталинистките подходи.

Представеното тук писмо на известни представители на науката и изкуството е написано и подписано на 14 февруари 1966 г. от създателите на съветското ядрено и термоядрено оръжие и първите термоядрени реактори „токамак”, академиците Лев Арцимович, Игор Тамм, Андрей Сахаров, Пьотр Капица, Михаил Леонтович и още 20 други представители на изкуството и културата.

ТЕКСТ НА ПИСМОТО:

„В последно време в някои изказвания и статии в нашия печат се проявяват тенденции, насочни, по същество, към частична или косвена реабилитация на Сталин.

Ние не знаем, доколко такива тенденции, зачестяващи с приближаването на 23-я конгрес, имат под себе си твърда почва. Но даже ако става дума и само за частично преразглеждане на решенията на 20-я и 22-я конгреси, това предизвиква дълбоко безпокойство. Ние считаме за свой дълг да доведем за Ваше сведение нашето мнение по този въпрос.

На нас досега не ни е станал известен нито един факт, нито един аргумент, позволяващи да се мисли, че осъждането на култа към личността е било в нещо неправилно. Напротив, трудно е да се съмняваме, че значителната част от поразителните, наистина страшни факти за престъпленията на Сталин, потвърждаващи абсолютната правилност на решенията на двата конгреса, още не е предадена на гласност.

Работата е в друго. Ние считаме, че всеки опит да се избелва Сталин, таи в себе си опасност за сериозни разногласия в съветското общество. Върху Сталин лежи отговорността не само за гибелта на безбройни невинни хора, за нашата неподготвеност за войната, за отклонение от ленинските норми в партийния и държавен живот. Със своите престъпления и неправилни дела той така е извратил идеята на комунизма, че народът никога няма да му прости това. Нашият народ няма да разбере и няма да приеме отстъпление – макар и частично – от решенията за култа към личността. Да зачеркне тези решения от неговото съзнание и памет не може никой.

Всеки опит да се направи това ще доведе само до бъркотия, до разногласия в най-широките кръгове. Ние сме убедени, например, че реабилитацията на Сталин би предизвикала голямо вълнение сред интелигенцияата и сериозно би усложнила настроенията сред нашата младеж. Както и цялата съветска общественост, ние сме обезпокоени за младежта. Никакви разсъждения или статии няма да заставят хората отново да повярват в Сталин; обратното, те само ще създадат бъркотия и раздразнение. Отчитайки сложното икономическо и политическо положение на нашата страна, да се върви към всичко това явно е опасно. Не по-малко сериозна ни се струва и друга опасност. Въпросът за реабилитацията на Сталин е не само вътрешно политически, но и международен въпрос. Каквата и да е крачка по направление на неговата реабилитация безусловно би създала заплаха от нов разкол в редовете на световното комунистическо движение, този път между нас и компартиите на Запада. От тяхна страна такава крачка би била оценена преди всичко като наша капитулация пред китайците, към което комунистите на запад в никакъв случай няма да тръгнат.

Да изтриваме този фактор от изключително значение от сметките ние също не можем. В дни, когато нас пт една страна ни заплашват активизиращите се американски империалисти, а от друга – ръководителите на КПК, да отиваме на риск за разрив или даже и усложнения с бтаските партии на Запада би било безкрайно неразумно.

За да не задържаме Вашето внимание, ние се ограничаваме само с едно споменаване на съществените аргументи, говорещи против каквато и да било реабилитация на Сталин, преди всичко, за опасността от двата разкола. Ние даже не говорим за това, че всяко отстъпление от решенията на 20 конгрес дотолкова би усложнило международните контакти на дейците на нашата култура, в частност, в областта на борбата за мир и международно сътрудничество, че под заплаха биха се оказали всички постигнати резултати.

Ние не можехме да не напишем за това, което мислим. Съвършено ясно е, че решение на ЦК на КПСС по този въпрос не може да се разглежда като обикновено решение, вземано в хода на работата. В този или друг случай то ще има историческо значение за съдбините на нашата страна. Ние се надяваме, че това ще бъде отчетено.”

Подписали:

Акад. Лев А. Арцимович, лауреат на Ленинска и Държавна награди,

О. Н. Ефремов, главен режисьор на театър „Съвременник”,

Акад. П. Л. Капица, лауреат на Ленинска и Държавна награди,

Валентин П. Катаев, член на Съюза на писателите, лауреат на Държ. награда,

П. Д. Корин, народен художник на СССР, лауреат на Ленинска награда,

Акад. М. А. Леонтович, лауреат на Ленинска награда,

Акад. И. М. Майский

В. П. Некрасов, член на Съюза на писателите, лауреат на Държавна награда,

Б. М. Неменский, член на Съюза на художниците, лауреат на Сържавна награда

Константин Г. Паустовский, член на Съюза на писателите,

Ю.И.Пименов, народен художник на РСФСР, лауреат на Държавна награда,

Мая М. Плисецкая, народна артистка на СССР, лауреат на Ленинска награда,

А. А. Попов, народен артист на СССР, лауреат на Държавна награда,

М. И. Ромм, народен артист на СССР, лауреат на Държавна награда,

С.Н.Ростовский (Эрнст Генри), член на Съюза на писателите, лауреат на наградата Воровский,

Акад. Андрей Дмитриевич Сахаров, три пъти герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска и Държавна награди,

Акад. С. Д. Сказкин,

Б.А.Слуцкий, член на Съюза на писателите,

Инокентий М. Смоктуновский, член на Съюза на кинематографистите, лауреат на Ленинска награда,

Акад. И. Е. Тамм, герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска и Държавна  награди, лауреат Нобелова награда,

В. Ф.Тендряков, член на Съюза на писателите

М. М. Хуциев, заслужен деец на изкуствата на РСФСР

Г. А. Товстоногов, народен артист на СССР, лауреат на Ленинска и Държ.награда

С. А. Чуйков, народен художник на СССР, лауреат на Държавни награди

Корней И. Чуковский, член на Союза писателите, лауреат на Ленинска награда

 

(Източник: „Архив на президента на РФ”, Фонд 3, Опис 24, Дело 495, Л. 74–76:

„Писмо на 25 дейци на съветската наука, литература и изкуство до Л. И. Брежнев против реабилитацията на Й. В. Сталин”)

Писмото е съпроводено със записка от 15.03.1966 на председателя на КГБ на СССР Владимир Е. Семичастний до ЦК на КПСС.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5260207
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031