Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2014 12:03 - Програмата-максимум и програмата-минимум
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1045 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Програмата-максимум и програмата-минимум

(четиво за неориентирани леви и нормално-десни)

Доц. д-р инж. Илия Ганчев, Варна 

Всеки сериозен обществено-ориентиран човек има две лични програми за обществено действие: програма-максимум и програма-минимум. Излишно е да казвам, че липсата на една от двете програми е показател за неговата социологическа несериозност. Програмата-максимум е много по-сложният елемент в посочения личен или групов социален подход и естествено се изгражда след натрупването на концентриран или продължителен опит и на задълбочена социална информация.

(Ако трябва да дам пример със себе си, моята социална програма-максимум възникна след редица мисловни и практическо-жизнени перипетии едва през 1968 година, съвпадаща с времето на извършената от Брежнев, Живков, Улбрихт и други тоталитарно-комунистически водачи агресия срещу народите на бившата Чехословакия, т.е. когато вече бях навършил 25-годишна възраст.)

За разлика от програмата-максимум, която е дълбоко идейна и дългосрочна, респ. безсрочна в рамките на един човешки живот, то програмите-минимум са винаги свързани с конкретните обстоятелства, характерни за предизвиканите от социално-икономическите фактори кратковременни промени. Чрез добре обмислена и правилно подбрана програма-минимум всеки човек, респ. макрогрупа, могат да допринесат за крачка-напред в постигането на целите в отдалечената по време програма-максимум.

През януари 2014 в България има редица обществено-икономически проблеми, като един от тях е ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ПРЕСТОЯЩИТЕ през май ЕВРОИЗБОРИ и възможните до края на годината ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, предизвикани от некадърното, а в някои случаи и престъпно поведение на ръководствата на управляващите производни на бившата БКП, в качеството им на политически слуги на българската и международна мафия.

Като пример ще дам един „частен въпрос” с глобално в условията на България и Европейския съюз значение:

БСП или АБВ?

В момента поне 20 % от избирателите си поставят въпроса точно така! Аз ЛИЧНО разсъждавам по следния начин:

Ако имах пред себе си 2 злини - БСП и АБВ и нищо друго, а съм с убеждения, характерни за левия сектор, как трябва да постъпя, когато стигна до изборната урна? Да гласувам за ГЕРБ, които също са капиталистическа формация

ИЛИ за някоя от компартиите, които многократно вече са доказали, че не могат да съберат с тоталитарно-комунистическия си образ повече от 0,5 %,

ИЛИ за партията на ДС с етнически привкус - ДПС,

ИЛИ за куневите десни властови маразми,

ИЛИ за пропадналия десен блок на СДС-тата и седесоидите

ИЛИ за лумпените от национал-социалистическите формации ... и кои още, ако смея да попитам?

Изводът се налага от само себе си при конкретната обстановка, която всеки сравнително нормален от нас доста точно познава! :)

ПОСЛЕСЛОВ: Много ще се зарадвам, когато видя и в България успешна Левица с идеите и личността-създател като на партия ЛЕВИЦАТА в ФРГ и нейният идеолог и организационен създател, Оскар Лафонтен. Когато в България масите от наемните работници, които са 80 % от населението, "открият с фенера си Човека", който така се приближава до Лафонтен, както се е приближавал Благоев до Роза Люксембург, нещата разбира се ще тръгнат бързо в нужната посока, но през 2014 (а може би и 2015) това най-вероятно няма да се случи ПО ВИНА НА НАРОДА И СЪОТВЕТНИЯ МУ ЕЛИТ! За нещастие на самия Благоев и на създадената от него през 1891 г. обществена организация, последвалите след 1922-24 година събития прекъснаха един нормален ход на развитието на тази организация и доведоха постепенно до нейната смърт в рамките на две десетилетия, след които просъществуваха една 45-годишна БКП от руско-съветски тип и една 23-годишна партия без обществено-икономически ориентир към необходимото развитие на България като едно общество на РАЦИОНАЛНАТА УСТОЙЧИВОСТ.

Пътищата за пред нас и трябва да се огледаме и премислим, кой от тях е в наш личен и макрогрупов интерес от гледна точка на гореказаното ...




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263759
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031