Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2013 09:52 - СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ В ГЕРМАНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПЕНСИИТЕ
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1817 Коментари: 0 Гласове:
0



СОЦИАЛНО НАПРЕЖЕНИЕ В ГЕРМАНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПЕНСИИТЕ

(Половината от пенсиите са на ниво „Харц IV” и  под него!)

Съгласно данните на службите за пенсионно осигуряване в Германия над 48 % от всички пенсии са под 700 евро и следователно се намират под нивото на жизнения минимум.

За западногерманските жени пенсионната бедност е очевидно правило: 73 % от тях получават пенсии за бедност! По този начин пенсионната бедност стана реалност в скандален обхват. Партия ЛЕВИЦАТА постави вчера въпроса като първа стъпка за минимална пенсия от 1050 евро. По този въпрос изявления направиха председателят на партията Бернд Риксингер и говорителят по пенсионната политика на фракцията на ЛЕВИЦАТА в Бундестага, Матиас Бирквалд.

Принципът „пенсия за постигнатото през живота” се превърна във фарс.

         Риксингер декларира:

Най-богатата страна на Европа подтиска половината от пенсионерите под нивото за социална помощ. Това е срамно! Ние правим сега равносметката от последиците на погрешните решения в пенсионната политика от началото на това хилядолетие досега. Пенсионната формула беше разрушена чрез хаотични намеси, връзката на пенсиите със заплатите беше премахната фактически. От началото на века 11 от 13 пенсионни актуализации бяха под инфлационния процент, а и през тази година отново най-малкото пенсиите в бившата Западна Германияв нарастват значително по-бавно отколкото заплатите и цените.

Който целенасочено намалява нивото на пенсиите, не бива да се очудва, че те са намалели. Тази политика заплашва по същество пенсионната система. Принципът „Пенсия за постижения през живота” се превръща във фарс, когато на старини всички биват привеждани към еднаква бедност. Пенсионната система трябва да бъде стабилизирана чрез 3 мерки. Първо, пенсионната формула трябва отново стриктно да бъде обвързана със заплатите, а пенсионното ниво трябва да бъде гарантирано законно до 53 %; второ, ние се нуждаем от законно установена солидарна минимална пенсия в размер на 1.050 евро;

и трето, пенсиите в бившата ГДР до 2017 трябва постепенно да бъдат изравнени със западното ниво.”

От своя страна говорителят Бирквалд декларира:

"Числата показват: Крайно време е да се извърши промяна в пенсионната политика. Пенсионното ниво отново трябва да се повиши до равнището, което съществуваше, преди ГСДП и Зелените да въведат влошаването.

Понижаването на пенсиите далеч не е единственото погрешно решение от изминалите години, което предизвиква бедността на възрастните. Въвеждането на пенсиите едва от 67-тата година беше по същество една програма за намаляване на пенсиите. Даже и 10 % от 64-годишните днес нямат пълна трудова заетост. Дерегулацията на пазара на труда доведе до останалите последствия за пенсията.

ГСДП и Зелените в началото на 2000 г. инициираха фатална пенсионна реформа, която беше продължена от Християндемократите и Св.ДП.

Още през 2010 партия ЛЕВИЦАТА създаването на един надпартиенсъюз срещу бедността при възрастните и широки мерки против сегашната пенсионна мизерия и приближаващата пенсионна катастрофа.

Ето че сега обезпокоителните числанай-после влязоха в съзнанието на широката общественост. Но няма вече време за половинчати опити за реформи! Ние се нуждаем от по-високо ниво на заплатите, прокарано чрез законно установена минимална заплата и примерно премахване на наемния труд и други стратегии за дъмпинг на заплатите. Тъй като добрите заплати са основна предпоставка за добри пенсии.

Ние отново се нуждаем от по-високо пенсионно ниво. И всички, на които то е необходимо, трябва веднага и без непреодолими пречки да получат достъп до една финансирана от данъците и съобразена с доходите и имуществата на лицето солидарна минимална пенсия от 1.050 евро.”

 



Тагове:   германия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263322
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031