Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2013 16:03 - Ново съществено противоречие в немската партия ЛЕВИЦАТА
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 441 Коментари: 0 Гласове:
0



Ново съществено противоречие в немската партия ЛЕВИЦАТА

         Известно е, че вече две години в Германия се води нарастваща дискусия по въпроса да остане ли еврото или да се върнат държавите от ЕС към националните си валути, респ. Германия – към германската марка.

Сега тази дискусия се пренесе, само 100 дни преди изборите за Бундестаг, и в редиците на партия ЛЕВИЦАТА.

От едната страна са Оскар Лафонтен, създателят и бивш председател на партията, и Сара Вагенкнехт, сегашна зам. председателка на Левицата.

Оскар Лафонтен лично се застъпваше за въвеждането на еврото през 90-те години, когато беше председател на ГСДП и за кратко време вицеканцлер и министър на финансите.

Но сега, след като се оказа безуспешен опитът да се координира политиката по заплащането в страните-членки на ЕС, според него би трябвало да се върнем към предишната валутна система. „Освен еврото трябва да бъдат възстановени национални валути”. На въпроса, дали с подобен курс не се стартира състезание отъ страна на двете германски евроскептични партии, лафонтен увери, че Левицата искала по по-друг начин от новата партия Алтернатива за Германия да предостави валутите на пазара и по този начин – на спекулациите. Но посланието според немската преса е ясно: Конкуренцията трябва сериозно да се приема. Сара Вагенкнехт вижда дори много общи точки в европолитиката на двете партии.

         От другата страна са сегашната съпредседателка Катя Кипинг (от бившата ГДР), Грегор Гизи (ГДР) и другият съпредседател Бернд Риксингер (от Запана Германия), които не са на същото мнение. Алтернатива за Германия не трябвало да се възприема толкова сериозно според кипинг, тъй като в края на краищата се касаело за една група отцепници от десния ХДС.

Въпреки това Лафонтен и Вагенкнехт настояват на тезата си.

Според Катя Кипинг вътрешноевропейският пазар бил вече твърде европейски. Така че не било „по марксистки”, а било и неразумно от икономическа гледна точка да се връщаме към националните валути и националната държава, заради стремежа да реагираме на европеизацията и глобализацията на икономиката.

Добрите независими икономисти на Германия, които не обслужват политико-икономически интересите на финансовата олигархия, са на мнението на Лафонтен и Вагенкнехт. Пример за това са нееднократно публикуваните тези на забележителния икономист проф. Макс Оте.



Тагове:   европроблемът,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5305463
Постинги: 4991
Коментари: 877
Гласове: 1355
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930