Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2013 12:18 - ШВЕБИШЕ ЦАЙТУНГ: Ердоган не е нашият човек (уводна статия)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
0



ШВЕБИШЕ ЦАЙТУНГ: Ердоган не е нашият човек (уводна статия)

(Schwдbische Zeitung: Erdogan ist nicht unser Mann)

02.06.2013, Равенсбург

Турски демонстранти през уикенда в Щутгарт, Манхайм и Хамбург обърнаха внимание върху драматичните събития в Истанбул и други градове в Турция. Министър-председателят на регионалната суперсила губи мярката, нарежда да арестуват и се отнася с подигравки към онези, които го критикуват. Реджеп Тайип Ердоган все повече напомня за предишния египетски президент Хосни Мубарак. Неговите противници се събираха на площад „Тахрир”. В Истанбул мястото на протестите се нарича площад „Таксин”.

Ердоган, човекът на модернизацията, е застанал точно срещу пътя й. За много турци холеричният правителствен шеф е вече непоносим. Те знаят, колко бързо добрият имидж на Турция като модерна държава може да бъде разрушен чрез действия като използването на полиция на площад Таксин.

Първичният страх на господстващите от 12 години ислямисти от Партията на справедливостта и възхода (AKP) идва от загрижеността, че тяхното преустройство на Турция би могло да я върне отново назад. Звездата на AKP, Ердоган, синът на анадолския пришълец от един истанбулски беден квартал, се опитва да шофира обратно: публичната консумация на алкохол смятат да затруднят така, че никой да не смее повече да си поръча даже и една бира в някоя кръчма.

Ердоган нарежда да шлифоват някои жилищни квартали, за да показва модерно градско развитие. Тъй като той се счита за незаменим, с удоволствие би наредил да променят Конституцията, за да можи да служи на страната си още един трети мандат.

Ердоган никога не е признавал, че модернизация, такава каквато той успешно я предприема, означава също и едно развито гражданско общество.

Като се започне със Съюза за защита на животните и се стигне до Инициативата на хомосексуалните, в Истанбул са налице многообразие от граждански групи, както в никой друг крупен ислямски град на Близкия Изток. Вместо да се вслушва Ердоган ужасява своите съграждани и пренебрегва чуждестранните си съюзници. След този уикенд той вече няма да бъде ценен партньор.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5331466
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930