Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2013 12:14 - МОИТЕ СПОМЕНИ ЗА ДГИ - ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА – 1989-1999 (трегера на кандидатстването в изборите на сегашните протестиращи)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1276 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.03.2013 12:51


МОИТЕ СПОМЕНИ ЗА ДГИ - ДВИЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА – 1989-1999 (трегера на кандидатстването в изборите на сегашните протестиращи)

През 1988 г моят колега от Института по корабостроене - Варна, Димитър Серафимов, моят колега от Морското училище, завършил една година след мене, Кънчо Бонев (в момента един от вождовете на варненските протести) и аз създадохме кръжок от 30-35 души, който постави началото на дисидентска дейност във Варна.

Чрез този кръжок подменихме характерната за ония времена т.н. „политическа учебна година”, която Партията (естествено БКП) провеждаше със служителите в дадено предприятие – веднъж в седмицата.

Това не се хареса на партийното бюро и зам. партийният секретар, който в момента не е между живите (Бог да го прости!) ни издаде на „народната” милиция. Бях лично предупреден от един тогавашен майор, по-късно подполковник, че всичко се знае и че много „шумим” ...

В това време се засилваше кампанията срещу турците-граждани на НРБ и през 1989 започнаха нечовешките гонения срещу тях от страна на властта с активното участие на милицията и пропагандните събрания на БКП по предприятията.

След преврата в края на годината, на 07.12.1989 г. се учреди коалицията „Съюз на демократичните сили” (СДС) от следните 10 партии и движения:

БСДП, БЗНС “Никола Петков”, „Клуб за подкрепа на гласността и демокрацията”, „Дружеството за защита правата на човека”, ”Екогласност”, НТФ “Подкрепа”, „Независимите студентски дружества”, „Клуб на репресираните”, „Движение за гражданска инициатива”, „Комитет за защита религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности”.

В координационния съвет на коалицията „СДС” във Варна от „ДГИ” си спомням едно младо момче, на възраст като сегашните изявени лидери на уличните протести на гражданите – то беше със средно образования, беше възпитател в работническото общежитие на Гара Повеляново. Казва се ДОБРИН МИТЕВ.

Имаше вид на много скромно, но настойчиво момче: ходеше с плитка и сядаше по време на заседанията на Коордианционния съвет до вратата.

После стана Кръглата маса, в резултат от нея дойдоха ВРЕМЕННИТЕ ОБЩИНСКИ УПРАВИ (аз бях във варненската, бидейки член на БСДП).

Добринчо от ДГИ отначало се развиваше сравнително бавно по стълбицата към властта. Но когато Иван Костов съсипа смисъла на СДС и го подмени с една КОМАНДИРСКА партия, момчето МИТЕВ, изведнъж порасна:

Първо се премести от вратата на заседателната зала отпред, на стола на председателя на СДС – Варна. Както е известно, народът изгони с камъни БСП от властта, Костов взе изневиделица властта, а неговият човек ДОБРИН МИТЕВ стана Областен управител на Варна. После го обвиниха в корупция, после го стреляха и го улучиха на неудобно място на тялото, после го подгониха следствените органи и той избяга чак в Нова Зеландия. Сега е там и блаженствува, както разбирам от интернет-страницата на жена му – варненска актриса.

Аз мислех, че „Движението за гражданска инициатива” не съществува, но ето сега научавам, че е станало ракета-носител на народните маси към властта.

Вярна е мисълта за кръговрата в обществото – дано само не се наложи по-късно и друг от Варна, София или Пловдив да бяга в Нова Зеландия ...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5335142
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930