Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2013 09:30 - СПОМЕНИ ЗА КИРИЛ ЙОРДАНОВ от първа ръка (моята)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1559 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.03.2013 12:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

СПОМЕНИ ЗА КИРИЛ ЙОРДАНОВ от първа ръка (моята)
                В началото на ноември 1991 г., след победата на състоящата се от 16 партии и движения предизборна „Коалиция СДС”, аз бях предложен от КС на СДС Варна и избран от новия общински съвет за зам. кмет на Варна по стопанските дейности. За кмет беше избран Христо Кирчев.

По това време двете най-силни партии в коалицията СДС бяха БСДП и БЗНС „Н. Петков”, следвани от Демократическата партия на Стефан Савов и радикалдемократическата партия на Елка Константинова и Михаил Неделчев. Имаше там и някакви икономически експерти като Иван Костов и др., които се бяха наели да помагат срещу възнаграждение.

За първи път чух името на Кирил Йорданов по време на заседанието на Координационния съвет на коалиция СДС – Варна през ноември 1991 г., на което трябваше да бъде издигната кандидатурата за Областен управител на Варна. Направени бяха две предложения – току-що избраният председател на ОбС Пламен Герасков предложи от името на Български демократичен форум (партията на бившите бранници) младежа Кирил Петров Йорданов, тогава 35 годишен млад съдия във Варненския районен съд, като основният му аргумент, който си спомням беше: „Много е наш, баща му е бил бранник!”; другият предложен бях аз – по предложение на Дянко Иванов от БСДП, но си дадох незабавен отвод и остана за гласуване само Кирчо.

В тези времена БКП, която току-що се беше предрешила на БСП, и нейната ДС бяха много активни във Варна – участваха във всички партии със свои хора, както и по-късно се видя, кой кой е, на кого е служил и какво е налапал!

Председатели на БСП по това време бяха едно много кротки хора:

·        Румяна Куртева (по-късно доцент в Техническия университет Варна);

·        Апостол Димитров, мой колега от ВНВМУ „Вапцаров”, преди 10-ти партиен секретар на БКП в Корабостроителния завод „Георги Димитров”, а сега член на Комисията по досиетата.

Председател на ДПС беше Касим Дал, едно също кротко момче.

Най-хитрите ком.активисти от бившата БКП я напуснаха и по цял ден, а някои и нощем ни се подмазваха –едни като директори на заводи и фирми, други като ръководители на факултети в Свободния университет. Спомням си, как един от крупните директори през ден ми предлагаше да направи заедно с мене фабрика за маслини – беше ми предоставил възможността да избера местоположението – ако искам на гръцката граница, ако пък ми е по-удобно в едно известно варненско село.

Един от директорите на големите заводи във варна специално дойде да ми каже, че е изгонил от завода направилия опит да го посети бай Велко Вълканов – един вид верен ни е, нищо че е бил секретар на Градския комитет на БКП!

В годините 1991 – 1992 се нагледах на доста мижитурки и опити за престъпления – най-интересното е Иванкостовото, свързано с нашумялата тогава във Варна история с „Golden Sands Resorts & Casino Corporation”, регистрирана в Насау на Бахамските острови – вестниците я бяха нарекли затова „Бахама мама” ... Тази и няколко подобни истории ми осигуриха уволнението през 1993 след големи дебати и 6 гласувания на Обшинския съвет (с 1 глас в повече за уволнението, който беше купен!)

Виждал съм нашия Кирчо само веднъж уплашен, даже прибледнял от страх: това беше онзи късен декемврийски ден на 1992 година, когато предаваха по радиото заседанието на парламента, на което Филип Димитров поиска вот на доверие и не го получи, та се срути заедно с цялото СДС. Точно в момента на гласуването бях служебно в кабинета на Кирчо, който пребледня и само промълви: „Сега какво ще правим?!”

По-нататъшната политическа кариера на Кирчо е известна на всички:

* Областен управител на Варна по време на правителството на Мултигруп (т.е. на Любен Беров и ДПС)  –1993 – 1994;

* Областен управител на Варна по време на правителството на Жан Виденов (БСП) – 1995 – 1997;

* Депутат в 38-то Народно събрание (от групата на БСП) – 1997 – 1999;

* Кмет на Варна (от БСП, БББ, Евролевица „Ал. Томов”) – 2000 – 2003;

* Кмет на Варна (от БСП) – 2003 – 2007;

* Кмет на Варна (от БСП) – 2007 – 2011.

         Все се чудя, защо му трябваше на Кирчо да става кмет на ГЕРБ, след като повечето от тях така и не го искаха и им го натресоха чрез Бойко?

         Неведоми са пътищата Божии, би казал другият Кирил, който без малко да стане патриарх ...

         Аз си мисля: не е ли най-добре сега, като свалим ГЕРБ и пак дойдем за пореден път на власт, пак да си избeрем Кирил Йорданов за кмет от БСП, този път с помощта на гражданското общество.

Днес предстои на пресконференция Кирчо да направи страшни разкрития – и аз му вярвам, защото той е много опитен и ще успее да преубеди буйните варненски граждани, че неговата единствена партия е Варна и че той е най-добрият от нашия град!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263646
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031