Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 12:53 - Вината на Кобурга и ПЕС-а Серго: ЧЕШКАТА КОМПАНИЯ ЕРНЕРГО-ПРО
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1069 Коментари: 0 Гласове:
0



Вината на Кобурга и ПЕС-а Серго: ЧЕШКАТА КОМПАНИЯ ЕРНЕРГО-ПРО

След като правителството на КОБУРГ-КОХАРСКИ, МИЛЕН ВЕЛЧЕВ, МИГЛЕНА КУНЕВА с министър на енергетиката МИЛКО КОВАЧЕВ продаде енергоразпределителните дружества на чужди компании през 2004, те започнаха да си препродават бившата българска собственост при правителството на БОРИСОВ.

А къде беше от 2004 до 2009 Българската СТАНИШЕВСКА партия (БСП)?

Ето отговорът: (място и време – априлският пленум на ВС на БСП 2006)

"Нашето правителство е толкова добро, че мисли не само за българските пенсионери, но и за чешките." Такъв извод направи член на Висшия съвет на БСП, след като малко преди това на партиен пленум в зала "България" чу отчет на икономическия министър Румен Овчаров.

На чаша кафе в градинката пред Народния театър социалистът бавно преосмисляше тезисите от доклада. И явно беше впечатлен най-силно от думите на Овчаров, че 2006-а е била най-добрата година за българската енергетика (министърът бе пропуснал да спомене, че годината беше и една от най-кошмарните за потребителите на електро- и топлоенергия). Остроумният член на ВС на БСП, изглежда, имаше предвид една държавна енергийна компания от Чехия, която приватизира някои енергоразпределителни дружества. След като енергетиката се развива бурно, печалбите на компанията се увеличават и отиват в бюджета на братската славянска страна. А оттам и за повишаване благосъстоянието на нейните граждани, в това число и на пенсионерите.

Официално посветен на новата икономическа политика, но реално прицелен в предстоящите избори, пленумът в концертната зала "България" протече в класически стил. Не само заради сезона, който породи неизбежните алюзии с прословутия Априлски пленум през 1956 г. Макар че повече подхождаше сравнението с Декемврийския пленум на ЦК на БКП от 1972 г., проведен "с цел повишаване благосъстоянието на народа". В общественото пространство нямаше как да не бъде припомнено и пословичното за столетната партия обещание за "светлото бъдеще".

И докато коридорите на "България" се огласяха от класическа музика (в камерната зала репетираше симфоничен оркестър), то в големия салон кънтеше партийна класика. Във вид на захаросани отчети и обещания.

А сега за ЕНЕРГО-ПРО , наследника на ЕОН-България:

Създадената през 1994 г. "Енерго-Про" влиза на българския енергиен пазар през 2000 г. и до момента притежава осем водноелектрически централи, обединени в три каскади – "Санданска Бистрица“, "Копринка“ и "Петрохан“. Това прави компанията най-големия частен производител на електричество от вода в страната.

Акциите на германската компания Е.ОН в електроразпределителната мрежа в Североизточна България официално бяха прехвърлени на 28.06.2012 на чешката компания "Енерго-Про", съобщиха от новия собственик на 59 на сто от капитала на разпределителното и снабдителното дружества, обслужващи региона. 33 процента са на българската държава, но се очаква той да бъде обявен за продажба до края на юли по последни прогнози на приватизационната агенция. Останалият дял държи Европейската банка за възстановяване и развитие.

Сделката за закупуването на бизнеса на Е.ОН в България бе сключена през декември 2011 г. и чехите платиха 133 млн. евро за влизане в оператора, който управлява 42 хил. км енергийна мрежа. През януари придобиването на капитала бе одобрено и от Комисията за защита на конкуренциято и досега джиросването на акциите се забави.

От "Енерго-Про" обясняват, че за приключване на сделката са били поставени условия и за набавяне на всички други необходими разрешения съгласно действащото българско законодателство.

"Основен приоритет на компанията в момента е да увери представителите на властта, че в лицето на Енерго-Про имат надежден партньор, а българските потребители – сигурен и качествен доставчик на електроенергия“, казва Иржи Крушина, председател на Борда на директорите на "Енерго-Про", в разпространеното съобщение по прехвърлянето.

         С придобиването на оператора, снабдяващ с ток 1.1 милиона клиенти, консумирали 5.5 милиарда киловатчаса електроенергия за 2011 г, чешката компания разширява бизнеса си у нас.



Тагове:   кобург-и-пес,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5317389
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930