Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2012 16:01 - Русофилството според Димитър Благоев, забравения от соц.партийците учител
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 2066 Коментари: 1 Гласове:
1



Русофилството според Димитър Благоев, забравения от соц.партийците учител

Когато запознах моите интернет-приятели с една мисъл на Благоев за русофилството - „Благоев и Кирков за руския царизъм” http://iliaganchev.blog.bg/history/2012/03/30/blagoev-i-kirkov-za-ruskiia-carizym.930885, получих интересен коментар:

„Това е вече прекалено, трябва да се има предвид контекста!”

Контекстът според мене е ясен на всички, които мислят рационално, а ето какво по-подробно казва в книгата си Димитър Благоев, основоположникът на социалистическата теория и създател на партията на наемния труд в България:

„... Идеалът за Санстефанска България, тъй тържествено признат от Русия чрез С.Стефанския договор, трябваше, от една страна да премахне подозренията на българите частно и на народностите на Балканския полуостров спрямо тайните намерения на руската дипломация и от друга – да привърже към нейната политика българите, да увеличи суеверието в масата на българския народ за „освободителната мисия” на Русия в света. Руският царизъм имаше твърде голяма нужда да поддържа това суеверие както на Балканския полуостров и изобщо вън от Русия, тъй и вътре сред масите на руската империя. ...”

„... Преди всичко една разпокъсана, следователно слаба България означаваше за руската дипломация още по-голямо подхранване на русофилството в България, на суеверието за „освободителната мисия” на руския царизъм на Балканския полуостров, особено спрямо българите ...”

„... По такъв начин в селската маса и дребната буржоазия у нас се създаде представление за Русия като за най-силната и най-богата страна, и за руските царе като за „освободители” и „покровители” на България, без които тя не може да съществува, без които не може нищо да направи, пък и не бива да прави, за да не ги разсърди и да не си дигнат от нея своето „покровителство”. При това социалният преврат, настъпил в България след освобождението, създаде в първо време сравнително по-добро положение за селската маса и дребната буржоазия. Това още повече затвърди лъжливото им представление за Русия като „освободителка” и „покровителка” на България и християните ...

Русофилското суеверие на масата се явява в ръцете на буржоазните партии и котерии инструментът, с който те си служат, за да изтръгнат нейната поддръжка в борбите си и неусетно да я събличат.”

„... След доброволното напущане на България от Батенберга настъпи едно настроение на умилостивяване на Русия, на руския цар. Обаче Русия искаше, щото до избирането на нов княз България да се управлява от един руски комисар, царски пратеник, и като кандидат за българския престол препоръча един грузински княз (И.Г.: „княз Мингрели”). Това явно стремление на Русия да подчини на своята власт България я раздели на два непримиримо враждуващи лагера:

На „черни души” – „предатели” и „патриоти”.

Към първите спадаха всички русофили – цанковисти и каравелисти, които се опираха върху русофилската маса; към вторите – голямото мнозинство от офицерството, чиновничеството, учителството, изобщо интелигенцията, особено младата й генерация – основното учителство, студентството и всички лумпенбуржоа. С други думи, България се раздели на русофили и русофоби.”

„... Борбата на русофобите против русофилите наистина взима характер на борба за запазване на националната самостоятелност от посяганията на Русия и на нейните приятели вътре в страната, които действуваха чрез военни съзаклятия, въоръжени чети и убийства, устроявани с руско злато (И.Г.: военните заговори в Шумен, Дупница, Русе и Видин; бунтовете в Перущица, Бургас, Сливен, Силистра и Русе – 1886-87).

„... Самият стамболовистки режим много спомогна за концентрацията на капиталите и имотите. При него множество лумпенбуржоа, голтаци граждани, станаха богати и имотни буржоа, Стамболов от един лумпенбуржоа през този период стана владетел на милиони и големи имоти. ...”

 

Когато е писал всички тези редове, забележителният научен социалист Благоев е бил на 50 години, а от последната Руско-турска война са били минали само 30 години ...

 




Гласувай:
1



1. iliaganchev - Разционализаторско предложение
28.12.2012 09:45
A propos, без да се плашат от казаното за "русофилството на българските разно-партийци", в Руската академия на науките издадоха през 1989 г. труда на дядо Благоев, считайки го за достоен за изучаване - като "паметник на историческата мисъл"! - 499 страници!

В България е издаден от самия Благоев през 1906, а от партията-"наследница" БКП - през 1976.

Няма да е лошо соц.милионерите на Пловдив (др. Гергов) и на Варна (др. Гуцанов) да пуснат някой лев за ново издание на Благоевия труд (например чрез Историческия институт на БАН или Историческия факултет на СУ), за да могат младите соц.партийци, а и другите граждани, да го прочетат на родния си език, а не примерно на руски ... Нали? - Да!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261570
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031