Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2012 14:09 - ЕДИНСТВЕНАТА ЗАСЕГА НАДЕЖДА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СЕГАШНАТА КРИЗА (според германците)
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 746 Коментари: 0 Гласове:
0



ЕДИНСТВЕНАТА ЗАСЕГА НАДЕЖДА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СЕГАШНАТА КРИЗА (според германците)

Икономическите новини от Пекин днес са обнадеждаващи за изпадналия в криза капиталистически свят – НАРАСТВАЩА ИНДУСТРИАЛНА ПРОДУКЦИЯ!

По евро-кризата не се забелязва никакъв прогрес.

В САЩ кипи дискусия по бюджета.

Само Китай изпраща сигнали на надеждата:

В народната република индустрията отново навлиза в подем, а това би могло да окаже помощ на световната икономика.

DAX-ът в Германия тръгва нагоре.

След фазата на отслабване от миналите месеци в китайското стопанство се забелязва тенденция на обръщане на нещата. Съгласно една анкета индустриалната продукция на народната република за пръв път от 13 месеца отново тръгва нагоре.

Определеният от крупната банка HSBC (вижте публикацията ми: http://iliaganchev.blog.bg/biznes/2011/04/20/10-te-nai-golemi-banki-v-sveta.732891)  месечен индикатор за конюнктурно развитие (EMI) за ноември е разположен на ниво 50,4 пункта.

„Това означава, че икономическото възстановяване (economic recovery) се засилва”, казва Главният икономист на HSBC за Китай, Цзу Хунбин.

Когато индексът надвиши границата от 50 пункта, анализаторите говорят за растеж в индустрията. През изминалите 13 месеца напрекъснато се потъваше под тази граница. Доскоро индексът беше около 49,5 пункта.

Китайският икономически растеж от юли до септември беше паднал на най-ниското си ниво от началото на избухване на глобалната финансова криза през пролетта на 2009 г. Брутният вътрешен продукт нарастна само със 7,4 %. Седем процента растеж в развиваща се страна като Китай са необходими поради неудовлетвореното търсене, за да се създадат достатъчно работни места и да се разрешат проблеми на развитието.

За 2012 г. китайското парвителство беше заложило като цел на растежа 7,5 %. За пръв път от 8 години насам се случи да се набелязва ръст по-малък от 8 %.

През 2010 г. например икономиката на Китай беше отбелязала ръст с 10,4 %, през 2011 бяха 9,3 %. Точно около партийния конгрес на Комунистическата партия в началото на ноември статистическите служби на страната публикуваха благоприятни икономически данни, които сочат затягане на икономиката в края на годината.

Лихтенщайнската Фолксбанк също счита, че стопанството на Китай е отново във възход. Тя се опира на съответни допитвания до малки и средни предприятия. Тази банка казва, че нарастването е важен сигнал за световната икономика.

Както е известно, Китайската народна република е втората най-мощна икономическа сила след САЩ.

Данните, идващи от Китай незабавно повлияха положително на борсите:

Немският индекс DAX стратира с плюс в търговията.

Подобри се настроението и във връзка с постигнатото примирие между Израел и Хамас.

Така страхът от обширен „пожар” в региона малко понамаля.

Положителните сигнали от Китай подадоха надежди и на немските предприятия, тъй като икономиката на Федералната република сочи към лош изход за края на годината. През 3-тото тримесечие БВП беше нарастнал само с около 0,2 %. Редица немски експерти изхождат от това, че БВП през 4-тото тримесечие даже ще се свие.

"Немската икономика ще приключи годината в плачевно състояние”, каза Тим Мур от института Markit. Споменатият в началото конюнктурен индекс достигна 47,7 пункта. Допитването до 1000 фирми показва, че немската икономика се е свила през ноември с почти неотслабващ темп, тъй като едва когато барометърът доближи плътно границата от 50 пункта, ще може да се предвиди растеж.

         Очевидно е, че немската индустрия очаква импулси от Китай!

         В сектора на услугите полошението е много влошено. Като резултат работните места са намалели с толкова, колкото в началната точка на кризата, март 2009.

Барометърът за индустрията противно на това леко се е повишил с 0,8 до стойността 46,8 пункта. Новите поръчки са намалели вече по-слабо отколкото през март. „Поръчките за експорт през ноември също са намалели по-малко отколкото през последните 6 месеца, което фирмите обясняват с привлекателното търсене на индустриални изделия „Made in Germany”, особено от страна на Китай”, казва още Мур.

За разлика от това положение в Германия, настроението в Евро-зоната е лошо.

„Частната икономика в евро-зоната отново се свива с алармиращ темп и потъва в най-тежката криза от средата на 2009 досега”, казва главният икономически експерт на „Markit”, Крис Уилямсън.

         Какво друго да направим при описаната ситуация, освен да извикаме ентусиазирано, като на последния партиен конгрес в Китай:

         华人民共和国万




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5311922
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930