Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2012 14:29 - Остри спорове в евро-зоната по въпроса за банков лиценз на Спасителния фонд ESM - 31.07.2012
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 937 Коментари: 0 Гласове:
0



Остри спорове в евро-зоната по въпроса за банков лиценз на Спасителния фонд ESM - 31.07.2012

         Докъде ли ще стигнат евро-спасителите?

         Франция и Италия искат да снабдят спасителния фонд с банков лиценз, за да може той да заема пари от Европейската централна банка.

Германците са ядосани на това: предишният главен икономист на ЕЦБ говори за правно нарушение.

В търсенето на решение за евро-кризата германия бива все повече изолирана.

Според „Зюддойче цайтунг” важни държави като Франция и Италия искат да снабдят стартираюия през есента спасителен фонд ESM с банков лиценз, който би му разрешил да си заема практически неограничено количество пари от ЕЦБ.

При това тези държави очевидно получават подкрепата на Люксембург. Не ставало въпрос за това „да се получават пари без лимит”, каза люксембургският външен министър Жан Аселборн пред АРД. „Но ние трябва да разработим инструмент, който ефективно да забранява спекулацията!”

Федералното финансово министрество отхвърля това, евро-спасителният чадър ESM да се съоръжава с банков лиценз. Чадърът не разполага с подобен лиценз „и ние не виждаме никаква необходимост за такъв”, каза говорителят на министерството. „Ние и не водим разговори на подобна тема.”

Аселборн обаче апелиа към германия да прояви солидарност. „Аз като европейски гражданин не искам да имам една Германия, за която трябва да се страхувам, че би могла да бъде изолирана.”

Фондът би изкупувал държавни облигации от кризисните страни  и би депозирал същите като гаранции в ЕЦБ. Насреща той би могъл да си заеме от Националната банка пари при изгодни условия, които отново би вкарал за подкрепа на страните в криза.

„Брадва в корена на нашата валута”, казват германците.

Федералното правителство и федералната банка са болезнено настроени срещу банков лиценз за ESM. Те се страхуват, че националната банка би загубила своята независимост, ако би започнала да финансира държави.

         Бившият главен икономист на ЕЦБ Юрген Щарк вижда в инциативата от Франция и Италия очевидно правно нарушение. „Ние вече сме в една много екстремна деформация на европейското право, което трябва вече да се каже ясно”.

Икономистът бил напуснал ЕЦБ поради несъгласие с нейната политика.

На Националната банка й е забранено директно финансиране на държави съгласно нейния устав. Индиректно тя е правила това до началото на годината, като купила на пазара държавни облигации на стойност повече от 200 млрд евро и по този начин намалила кредитните разходи на кризисни страни.

От Свободната демократическа партия също се чу остра критика срещу новите планове. „Банков лиценз за ESM е ясно нарушение на европейското право, тъй като това би довело до пряко финансиране на държави със средства на националната банка”, каза баварският икономически министър Мартин Цайл. „С това ние удряме брадва върху корена на нашата валута!”

Федералната асоциация на публичните банки се изказа също против идеята за този банков лиценз. „Такова действие би се превърнало в по-нататъшно неограничено обобществяване нс държавни дългове пез задната врата”, каза главният й мениджър Ханс Рекерс. „Трябва да отхвърлим това!”

         Обаче идеята намери подкрепа при фракционния шеф на Зелените Юрген Tритин. „Това е необходимо”, каза той пред АРД. „И освен това е вероятно по-евино от досегашната пактика.” Досега ЕЦБ предоставяше на частни банки пари за 1 %, а те ги даваха на кризисните държави за 7 % лихва. Според него не е правилно, „частни банки даже и да печелят от кризата на еврото, за сметка на анъкоплатците”.

Какъв откривател е този Тритин!!! – Това, което той сега се сеща, беше остро поставяно в течение на 2 години от немската партия ЛЕВИЦАТА и само от нея!



Тагове:   евро-кризата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5311341
Постинги: 4994
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930