Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2012 12:42 - Биографията на един китайски учен разясни стратегически проект на Китай – лазерното оръжие
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове:
1



Биографията на един китайски учен разясни стратегически проект на Китай – лазерното оръжие

д-р инж. Илия Ганчев

Светът беше чувал за анти-спътникови ракети, тествани в Китай през 2007 година. Китай създаде и насочени енергийни оръжия, като лазери, с което играе значителна роля в космоса при защита на конкурентноспособността си.

Но малко открита информация можеше да бъде на разположение за оценка на развитието на енергийните оръжия на Китай.

Чрез сърфиране в интернет бяха отркити някои „странни” съоръжения в Китай и това даде възможност да се оцени темпото в развитието на китайската нация.

Едно от тези разкрития през 2011 г беше личността и дейността на  забележителния учен и професор в добре известния Национален университет по отбранителни технологии) и лазерен експерт. Неговият опит е директно история на китайските високомощностни лазерни оръжия.

Китайският експерт по техническа физика и интензивна оптика, академик Чжао Ицзюн (赵伊君), е роден в Пекин на 26 ноември 1930 г.

Той е завършил Физическия факултет на Пекинския университет през юли 1953 година. Сега той е професор в Националния университет на отбранителните технологии, ръководител на докторски дисертации.

Проф. Чжао е избран за академик на Китайската инженерна академия през ноември 1997.

Проф. Чжао е изобретател и създател на китайски лазерни оръжия.

Той бе отличен с една първа , 2 втори и една трета Националната награда за научен и технологичен прогрес, с 3 първи награди на Комисията за научно-технологичен прогрес и притежава 7 патенти за изобретения.

Проф. Чжао е отличен с Голямата награда за принос в конкурентните технологии  за 1999 г.

През 1964 и 1965 г., той участва при двата атомни теста.

Извършил е теоретични изследвания върху явлението терморадиация при ядрената експлозия и е разработил три вида експериментални съоръжения.

Отличен е с наградата на Хунанската научно-практическа конференция през 1978 година.

През 1970 г. проф. Чжао пръв проведе  серия от физикомеханични изчисления на микроструктура на атомите и молекулите. Вълновите функции на атомите са изчислени по Xα метод. Въз основа на работата му изчисленията на атома са били широко прилагани в Китай.

Неговите три монографии („Ъгловият момент и енергията на атомите”, „Xα вълновата функция на атомите” и „Изчисляването на атомната структура”, стават основни справочници в атомната и молекулната физика. Автор е и на 170 статии.

През средата на 1970-те години той започва да създава „Лаборатория за изучаване на взаимодействието на лазера и материалите”.

Той започва с механизма на разрушаване, причинено от лазер и е предложил много теоретични модели, като например за топлинния шок, причинен от лазерни импулси, ефектите на високо налягане, причинени от лазерни импулси с висока мощност.

Всички тези трудове дават тласък за развитието на тази област от макро на микро ниво, обогатяват научната конотация на атомната и молекулярна физика, физическата механика и доказват осъществимостта на лазерните оръжия, които се оказват от голямо значение при стартиране на научните изследвания по лазерни оръжия в Китай.

Проф. Чжао е бил ръководител на експертната група в известния проект по лазерите през 1984 г. След упорита работа повече от 20 години той реши поредица от ключови техники.

Той успешно ръководи демонстрацията и експеримента за проверка на този проект. В тази област той постигна много на национално равнище, които позволи класирането на китайската нация сред световните развитите страни, и продължава да играе голяма и важна роля в развитието и напредъка в това направление.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263898
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031