Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2012 13:28 - Немски топ-икономисти се обявяват все по-твърдо срещу Меркелианската европолитика
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 740 Коментари: 0 Гласове:
1



Немски топ-икономисти се обявяват все по-твърдо срещу Меркелианската европолитика

Днес, 05 юли 2012 г., общественото напрежение в Германия бележи развитие.

Този път бунтът се предвожда от директора на Института за икономически изследвания в Мюнхен Ханс-Вернер Зин, който заплаши да призове гражданите на протест.

Засега той и негови съмишленици подготвят Призив към канцлерката и гражданите срещу банковия съюз, който бе набелязан по време на последната среща на върха на ЕС. Специалистите считат, че това би било деяние, от което „ще страдат нашите деца и внуци”.

 Спасяването на еврото вреди на Германия – тази теза Ханс-Вернер Зин издига отдавна. Сега той форсира своята съпротива.

Заедно с други именити немски учени-икономисти той работи по споменатия призив срещу решенията на ЕС. В проекта се казва, че те са погрешни и че канцлерката Меркел (ХДС) е била „принудена” да се съгласи с решенията.

Зин постоянно предупреждава, че Федералната банка би била приклещена от дълговете от 500 млрд евро към други национални банки, в случай че европейският валутен съюз рухне. „Ние сме в капан”, казва Зин.

Досега това становище Зин го изказваше обикновено сам, но нещата добиха внезапно значително по-голяма тежест, тъй като протестът се подготвя във форма на концентрирана акция съвместно с други икономисти.

В проекто-призива учените предупреждават особено за планирания европейски банков съюз. Според тях това би означавало „колективна отговорност за дълговете на банките от системата на еврото”. Тъй като те са 3 пъти по-големи от държавните дългове, би било „абсолютно невъзможно да се привличат към отговорност данъкоплатците, пенсионерите и вложителите на солидните досега страни в Европа за подсигуряването на тези дългове”.

„Това беше капката, която препълни чашата”.

Към първите подписали призива заедно със Зин са и фрайбургският икономист Бернд Рафелхюшен и Клаус Цимерман, предишният президент на Немския институт за икономически изследвания (DIW). Като инициатор заедно със Зин застава и дортмундският статистик Валтер Кремер. Той каза, че Зин и той така са се ядосали на резултатите от евросрещата на върха, че са стигнали до извода за необходимостта от подобен обществен апел. Изглеждало възможно и в бъдеще банки в затруднено положение да фалират.

Между другото плановете на ЕС предвиждат банки да бъдат рекапитализирани директно от спасителния фонд ESM. Обсъжда се даже общо гарантиране на влоговете, както и по-добър надзор в европейски мащаб над финансовите институции. Но Зин и неговите съмишленици не вярват, че рисковете ще могат да бъдат поставени под контрол по този начин.

Причината: Задлъжнелите страни разполагали със „структурно мнозинство” в евро-зоната. „Ако солидните страни се съгласят по принцип за обединяване на носената отговорност, те отново и отново ще бъдат подлагани на натиск да увеличават тези суми”, се казва в Апела на икономистите.

„Разправии и разногласия със съседите са предварително програмирани. Даже и нашите деца и внуци ще страдат от това.”

Проекто-призивът завършва с думи към гражданите:

„ Ние Ви молим сериозно да приемете тази тема и да я дискутирате с депутатите си от Вашите избирателни райони!”

Немското общество се вълнува все по-силно, даже и в Бундестага скоро ще закипи:

Вероятно е да се окаже, че случаят „Испания” ще се окаже важният тест за правителството и канцлерката. Първите симптоми са налице от вчера:

В бъдеще ГСДП няма да подкрепя така еднозначно канцлерката. В нейните редици започна премисляне, дали по въпроса за помощите за Испания от спасителния фонд на EFSF/ESM да се гласува въобще за исканото от Меркел.

„Меркел в никакъв случай няма да може да разчита на съгласие от страна на ГСД по тази необмислена идея”, заплаши бюджетният експерт на парламентарната фракция на ГСДП в бундестага, Карстен Шнайдер и добави: „Тогава тя трябва да си разчита на собственото мнозинство!”

Но както разбрахме също вчера и най-стабилният досега партньор на Меркел и ХДС, баварският ХСС в лицето на Хорст Зеехофер, заплаши с прекратяване на политическото доверие и разпадане на правителствената коалиция (http://iliaganchev.blog.bg/novini/2012/07/03/germaniia-propukvaneto-mejdu-hds-merkel-i-hss-zeehofer.975332).

Краят на лятото се очертава много гореш, въпреки ниските температури в Германия ...




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263148
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031