Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2012 11:22 - 1947 – Сблъсъкът на социалдемократа Петър Дертлиев със сталиниста Георги Димитров
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1062 Коментари: 0 Гласове:
1



1947 – Сблъсъкът на социалдемократа Петър Дертлиев със сталиниста Георги Димитров

         Водачът на Българската социал-демократическа партия Петър Дертлиев бе един от най-забележителните политици на прехода.

Хвален и обругаван, с него се съобразяваха и съмишленици, и опоненти, защото беше личност. Много преди на сцената да се появят политиците на новото време.

         Но звездата му изгрява след промените през 1989 г. Малцина тогава знаеха, че за разлика от домораслите дисиденти и псевдодемократи, той е бил дисидент и демократ в най-мракобесните времена на комунизма.

         Като депутат в 6-тото Велико народно събрание през 1947 г., Дертлиев говори против насилието и репресиите, упражнявани от БКП. Забележително е следното му изказване:

         „Аз искам да попитам, когато вие водехте борба, това борба да станете властници на българския народ ли беше? Когато вие страдахте, когато ви биеха и гонеха, вие изтърпяхте всичко туй, за да биете и гоните ли?”

         И следва още една реплика на социалдемократа, чието продължение ще отекне чак през 1990 г.:

         „Ще ви го кажа в очите: вие сте убийци!”

         Думите му вбесяват вожда Георги Димитров. Настъпва голяма разправия, Дертлиев е отстранен от заседанието, а Георги Димитров крещи подире му: „Къде са квесторите? Идете да го изхвърлите като парцал”.

         В стенограмата е отбелязано: „Народният представител Петър Дертлиев се отправя към изходната врата, изпратен от викове „У-у-у!” и „Вън!” от мнозинството и ръкопляскания от опозицията. На вратата се обръща с вдигната в юмрук дясна ръка”.

         43 години по-късно в същата парламентарна зала депутатите от наследницата на БКП – БСП, трябва да решат дали Дертлиев да стане президент.

         Някои от сините го смятат за компромисна фигура, тоест напълно избираем от социалистическото мнозинство. От една страна, е от техните, но от друга, е нещо малко ляв като социалдемократ.

         Но кадрите на БСП са на друго мнение. Тъкмо недолюбваният от повечето лидери на СДС Дертлиев се оказва най-неподходящата кандидатура за социалистите. БСП предпочита да подкрепи изтъкнатия дисидент и антикомунист Желю Желев.

         Минават пет гласувания поред. БСП упорито отказва да го подкрепи. „Още когато го номинирахме, от СДС се опасявахме, че бившите комунисти биха могли да имат стратегически страхове. Президент-социалдемократ означаваше авторитетен център на власт в левицата вън от БСП”. Това си спомня един от активистите и участник в събитията от онова време. И това всъщност се оказва истинската причина за страховете на бившите комунисти.

         От парламентарната група на БСП изтича слух, че при техните обсъждания ставало дума за друго: Петър Дертлиев рекъл, че БКП е партия на убийци. Те не могли да подкрепят човек, който сигурно ще иска отмъщение. Уж бил казал, че ще ги гони до трето коляно.

         Оказва се, че такова нещо на митинг Дертлиев не е изричал.Казал го е, но не през 1990 г. и не в Петрич, а през 1947 г. в присъствието на Георги Димитров в парламента.

         Дертлиев бе недолюбван и от най-фанатизираните сини привърженици, които не стигнаха по-далеч в представите си за демокрация от клубовете за гласност и перестройка. ...

         (целият текст на статията на Рени Нешкова в бр. 2 на в. СВОБОДЕН НАРОД – 22-28.06.2012)




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5327628
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930