Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2010 10:23 - Как др. Т.Ж. и ЦК на БКП защитаваха националната независимост и сигурност и се бореха за „социализъм”?
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 439 Коментари: 0 Гласове:
0



Как др. Т.Ж. и ЦК на БКП защитаваха националната независимост и сигурност и се бореха за „социализъм”?

(По протокола от среща на Политбюро на ЦК на БКП с ръководни комунисти и политработници от армията – 06-07.06.1956

Извадка от „Доклад на Тодор Живков за нездрави прояви в армията във връзка с информирането на комунистите по решенията на Априлския пленум и решение за освобождаване от длъжност и налагане наказания на генерал-лейтенант Йонко Панов, генерал-лейтенант Борис Копчев, генерал-майор Янчо Костов, полковник Генчо Пенчев”)

……… Др. Б[орис] Копчев провежда последователна линия на пълно дискредитиране и хулене на Държавна сигурност. Ето някои от неговите заявления в това отношение: Държавна сигурност е гангренясал апарат, който трябва да се прочисти основно.

С позата на голям "познавач" другарят Б[орис] Копчев говори за неизмеримите поразии в селското стопанство, които народът плащал. Той представя кооперирането на селското стопанство изключително като насилнически акт, масовото коопериране, което сега се извършва, - като "бедствие, което ще ни коства скъпо за следващите 2-3 години". Известно е, че при кооперирането сега на някои места се допускаха извращения, за изправянето на която се вземат необходимите мерки. Дава ли това, обаче, основание да се представи кооперирането като извършено изцяло с насилнически методи, както това прави др. Б[орис] Копчев? Интересно е от къде др. Копчев (16) черпи своята информация, за да прави такива обобщаващи изводи за цялото наше селско стопанство?

Вижте само как др. Б[орис] Копчев обяснява случая с Югославия във връзка с отношението на Сталин към Тито. Цитирам: "Тито, след като беше поставен в такова положение, заедно с ЦК на ЮКП намери сили в себе си да не си поднесе доброволно главата на Сталин, а да каже: "Ние сме самостоятелна страна. Щом вие ни поставяте в такова положение ние ще вървим по пътя на социализма както можем". И тръгнаха. Можеше ли това да стане и с други? - Можеше. За това обаче се искаше мъжество. То не се прояви от всякъде". За какво мъжество говори тук др. Б[орис] Копчев? Какво иска всъщност той: нашата Партия заради култа към Сталин да скъса с Комунистическата партия на Съветския Съюз, да се обяви против Съветския Съюз, да тръгне по пътя на авантюристическа политика, да хулим Съветския Съюз. Такова ли "мъжество" трябваше да проявим навремето според другаря Б[орис] Копчев?

 

Др. Б[орис] Копчев обръща нещата надолу с главата и се опитва да представи здравите партийни сили, които дават пълната си подкрепа на решенията на Априлския пленум като гнили елементи, като поколение от подлеци, кариеристи и клеветници, които сега могли и били готови да крещят "осана" на всеки от когото могат да имат полза. …..”

 

Решение № 2:

Да се освободи от длъжност и се уволни от редовете на армията началникът на Тила на Българската народна армия генерал-лейтенант БОРИС КОПЧЕВ, за проявено двуличие и опит да заблуди ЦК във връзка с негови антипартийни изказвания като докладчик по провеждане решенията на Априлския пленум на ЦК в партийната организация при Тила на армията. Същият да се изпрати на стопанска работа.”




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263646
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031