Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2010 15:28 - Грегор Гизи – реч в бундестага за Афганистан
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1325 Коментари: 0 Гласове:
-1



Грегор Гизи – реч в бундестага за  Афганистан

Gregor Gysi : »Wir wollen nicht kopflos raus. Sie sind kopflos rein«

22.04.2010

Грегор Гизи, председателят на парламентарната фракция на партия ЛЕВИЦАТА, в дебата по правителствената декларация на канцлеркара Меркел относно мисията на Бундесвера в Афганистан

 

Г-н председател, дами и господа!

Аз представлявам тук фракцията, която от самото начало каза: Тази война е погрешна, тя води към фиаско. И става ясно, всекидневно все по-ясно, че ние за съжаление имахме право от всяка гледна точка.

(апл. на Левицата)

Новото в ситуацията е, сега срещу нас се повдигат нови обвинения. Например г-н Волфзон от Висшето училище на Бундесвера казва: Който е против войната, помага индиректно на талибаните.

(апл. о депутатите на ХДС/ХСС и вик от СвДП: Той има право!)

Внимавайте какво казвате. ГСДП, Зелените, ЛЕВИЦАТА и други декларираха, че Германия няма да вземе участие в Иракската война. Ако по това си направите заключение, че ние сме подкрепяли Садам, то това е едно безсрамие! Това искам да Ви го кажа съвсем ясно.

(апл. на Левицата, Х.-М. Голдман от СвДП: Това не е темата!, Г. Бауман от ХДС/ХСС: Това е прекалено!)

Става въпрос и затова, дали имаме уважение към войниците.

(Х.-М. Голдман: Елате веднаъж с нас в Бундесвера, г-н Гизи!)

Уважението към войниците се отнема от онези, които се борят за мир. Намирам това за абсурдно!

(апл. на  Левицата)

Онези, които бяха против войната, не са подложили на заплаха нито един войник и не са искали това.Ако съгласно нашето искане беше извършено незабавно изтегляне, биха били предотвратени по-нататъшни ранени и загинали от всички страни.

 (апл. на Левицата, Х.-М. Голдман от СвДП: Това Вие самите не го вярвате!)

При това ние имаме предвид също и афганистанските цивилни, които тук

(апл. на Левицата, Й.ван Есен от СвДП: Те бяха споменати!)

Една зелена ми каза: Когато загиват немски войници, би трябвало най-малкото да мълча и да не искам в тази връзка прекратяване на войната. Защо всъщност? Аз намирам, че точно когато войници умират, викът трябва да бъде силен – за това да се сложи край на това фиаско.

iasko zu beenden.

(апл. на  Левицата)

Освен това самата депутатка говореше за смъртта на повече от 100 цивилни. Защо при един случай имате право да говорите, а при дуг – не? Не, тук не става въпрос за различни регулации, а за това да се намери решение. И решението ние го виждаме изключително в незабавното изтегляне на Бундесвера.

(апл. на  Левицата, вик на депутата Д-р М. Линднер от СвДП)

Казвам Ви: мнозинството в бундестага и федералното правителство би трябвало да бъдат предпазливи, когато отказват на другите респект. Те изпращат войниците на война и то, както сега разбираме, без достатъчна подготовка и въоръжение.

Те планират сега с американския генерал и ИСАФ-команващ МакКристал участието на бундесвреа в една планирана голяма офанзива. Ами че това ще доведе до голяма заплаха за всички участници.

Те определиха за 4500 войници в Афганистан един единствен лекар-специалист по психиатрия. Упълномощеният към отбраната, а не ние, каза, че обгрижването на завръщащите се войници поради душевните им травми е недостатъчно. Той недоволстваше, че тук в Германия имало твърде малко лекари-специалисти при бундесвера.

(D-р М. Линднер от СвДП: Вие също се нуждаете от един! Протести и викове от страната на Левицата)

Г-н Линднер, Вие спокойно можете да ме разглеждате като душевно увреден , но това говори нещо за Вашето ниво, а не за моето, нека и това да Ви го кажа съвсем ясно!

(апл. на  Левицата)

Който е отговорен за всичко това, ни най-малко няма право да обвинява противниците на войната в недостатъчно уважение към мъжете и жените от бундесвера в Афганистан. За разлика от Вас ние не сме готови да се съгласим с ранени и мъртви немски войници и с ранени и мъртви войници от афганистанските и други въоръжени сили.

(П. Курт от СвДП: Вие го приписвате това!)

Който иска незабавното прекратяване на войната, желае здравето и запазването на живота на всички ангажирани.

(апл. на  Левицата)

Г-н председател на Бундестага, мисля, че беше много правилно и Вие имате моята пълна подкрепа за това, че днес почетохте паметта на мъртвите немски войници. Че ние сме съгласни с това, се разбира от само себе си. Че всички ние правим това е също естествено. Но аз ще добавя: С една част от вашата обосновка моята фракция и аз не сме съгласни. И това трябва да го кажа ясно.

(апл. на  Левицата)

Бих желал да отбелжа, че би било добре за Бундестага, ако ние бяхме станали на крака и бяхме отдали почит и на 100-те убити афганистански цивилни.

(апл. на  Левицата)

Госпожо федерален канцлер, ние имаме работа с една трудна ситуация, тъй като обосновката на федералното правителство за войната непрекъснато се променя. Ще Ви напомня за следното:

В началото се казваше, и това беше първата Ви обосновка, че войната трябвало да бъде водена, за да се победи тероризмът. Но всички ние знаем: Чрез война тероризмът не може да бъде победен, само може да бъде предизвикан нов такъв.

(апл. на  Левицата)

Ние знаем, че талибаните не бяха директно терористи, а че те направиха възможно обучението на терористите на Алкайда и т.н. Проблемът сега е, че Алкайда вече не е в Авганистан, а в Пакистан и други страни. Ако беше вярна обосновката, че тероризмът трябвало да се побеждава там, където той съществува, където има лагери и школи, тогава трябваше да се навлезе междувременно в Пакистан, в Йемен, в Судан и в Сомалия. Това никой не го желае, следователно обосновката е погрешна; защото Алкайда вече не се намира в Афганистан.

(апл. на  Левицата)

Ще Ви кажа още веднъж: Ако се иска да се води борба срещу тероризма, тогава е необходим един справедлив световен обществен ред, един нов диалог между различните култури и религии, неегоистичнна помощ за развитиеn и цивилно строителство.

Вашата втора обосновка гласи: Необходима е военна защита за изграждането на един цивилен ред. Федералният вътрешен министър Де Мезиер обаче установи, че полицейското образование в Афганистан не било успешна история. Как ще желаете да ни обясните, че това в което не сте успели за почти 9 години, ще го оправите за няколко месеца? Кой трябва да Ви вярва на това? ООН съобщи, че след почти 9 години война освен някои успехи може да се установи следното: Броят на хората, които живеят в бедност в Афганистан е нараснал от 33 на 42 %. Недохранени са вече не 30 %, а 39 % от афганистанците. Достъп до медицинска помош имат не вече 12 % от населението, а само 5,2 %. В мизерни бараки живеят вече не само 2,4 мил, а 4,5 мил. Души. Всичко това го доказват данните на ООН. От младежите безработни са вече не 26 %, а 47 %. Полетата за мак обхващат вече не 131 000 хектара, а 193 000 хектара. Военните лордове, т.е. търговците на дрога и оръжие, властват, както преди 9 години. Къде е тогава цивилният прогрес, който Вие там уж вече от 8 години организирате с помощта на Бундесвера?

undeswehr organisieren?

(апл. на  Левицата)

Цивилни доброволци съобщават, че цивилното строителство без военните протича по-успешно, отколкото с военни. Г-жо Меркел, г-н Габриел и г-жо Хомбургер, ще Ви кажа следното:

Цивилното строителство преполага военно примирие и преговори между враждуващите страни.

(аплодисмент на депутата от Зелените Ханс-Кристан Щьобеле)

Обратно на това войната подклажда омраза и обогатява възможностите на Бенладеновците, да обучават нови терористи  и терористки. Следователно за цивилното изграждане е необходим мир, а не война!

Krieg dagegen schьrt Hass und bereichert die Mцglichkeiten der Bin Ladens, neue Terroristinnen und Terroristen zu rekrutieren. Fьr den zivilen Aufbau braucht man ergo Frieden und nicht Krieg.

(апл. на  Левицата)

Ние изразховаме за бундесвера в Афганистан годишно 1 милиард евро. Ако бяхме дали само една част от тези пари за цивилното изграждане, щяхме да сме значително напреднали.

(апл. на  Левицата)

Така че и тази обосновка е невярна.

Като трета обосновка Вие поднесохте, че талибанското господство трябвало да бъде изключено, а ставало пъпрос за създаването на нов вид демократични условия, не точно нашите, но все пак. Ама моля Ви, това не е основание за водене на войни. Сега се твърди, че ако сме се били изтеглили сега, талибаните щели да си властват както преди. Ако това е истина г-жо федерален канцлер, защо тогава бяхме изобщо там през тези почти 9 години? Не постигнахме ли нищо друго освен яснотата, че старите състояния ще бъдат възстановени, когато ние си отидем?

(апл. на  Левицата)

Мога ли да Ви напомня още? Ако гореспоменатото е мащабът за войните, тогава би трябвало да навлезем и в Уганда заради децата-войници, в Бангладеш заради киселинните атентати срещу млади жени, в Кения заради гениталните повреди над момичетата, в Иран заради екзекуциите на опозиционерите, в Саудитска Арабия заради отказа на демократични права, особено за жените, а и в много други страни също. Ами че това не е сериозно. Обосновката изобщо не става. Никой не иска да навлиза там и в този случай също не е обосновка за войната в Афганистан.

(апл. на  Левицата)

А сега идва четвъртата обосновка, Федералният министър Нибел каза пред г-жа Вил по телевизията, че днес ставало въпрос за това, да се предотврати терористите да добият достъп до ядрени оръжия. Моля Ви, г-жо федерален канцлер, в Афганистан няма атомни оръжия. Ако има някакви, то те са в Пакистан.  Това би било една обосновка, ако тръгнете да навлизате в Пакистан, но не и за мисията в Афганистан.

(Протести сред депутатите от ХДС/ХСС)

Независимо от това, както току-що установихме, атомните оръжия в Пакистан са точно толкова сигурни, колкото и в другите страни, така че и там не би било обосновка.

Не, аз ще Ви кажа къде е проблемът: Проблемът е в това, че Вие точно знаете, че не съществува никаква обосновка! Ето защо Вие всеки ден се хващате за нова. Това е нещото, с което трябва да се справим.

(апл. на  Левицата)

Г-жо федерален канцлер, а днес казахте отново, е едно изтегляне било безотговорно спрямо съюзниците, защото не можело да ги оставим сами и т.н.

Първо по това може да се каже следното: Ние сме суверенна държава. Ние можахме при иракската война да кажем „Не”. Защо сега да не можем да кажем „Не”?

Второ. Канада и Холандия решиха да изтеглят войските си. В какво ще ги обвините? Ами че това са суверенни държави. Само че те вървят по друг път, а не по нашия.

(апл. на  Левицата)

Още нещо ще добавя по този въпрос: Президентът Обама каза, че ще истегли американските войски от средата на 2011 г. Г-н Нибел беше запитан по телевизията от г-жа Вил, дали можем да считаме, че с това и немските войски ще бъдат изтеглени. Но нямаше адекватен отговор. Вие днес също нищо не казахте по това. Хайде кажете поне, че и Вие ще вървите по този път. Това е поне минималното, което тук може да се очаква.

(апл. на  Левицата)

Господин Габриел (от ГСДП). А какво казахте Вие? Вие казахте, че войната е правилна, но Вие не искате да я наричате така. Но това не е социалдемократическа политика. Моля Ви!

(апл. на  Левицата, протест от депутатката Д-р барбара Хендрикс от ГСДП)

Доведете най-после промяната си докрай и най-после се борете за изтегляне!

Председателят на бундестага д-р Норберт Ламерт:

Г-н колега Гизи!

Д-р Гизи (ЛЕВИЦАТА):

Ей-сега приключвам, г-н председател! Ще кажа съвсем ясно, г-жо Хомбургер: Ние не изкаме да се изтеглим без глави. Вие се вмъкнахте без глави. Това е проблемът, с който ние тук се занимаваме.

(апл. на  Левицата)

Затова накрая ще Ви кажа следното: Убеден съм, че и членовете на федералното правителство и много от депутатите на Бундестага са значително повече от членовете на нашата фракция знаят:

Тази война беше, е и си остава грешна война, Г-жо Меркел, на Вас Ви липсва само смелостта, да сложите край, да изтеглите колкото е възможно по-бързо бундесвера от Афганистан и най-после да действате според волята на мнозинството от населението на нашата страна.

(Продължителни аплодисмент на депутатите от Левицата)



Тагове:   политика,   БСП,   Левица,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262505
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031