Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2017 15:16 - Илия Ганчев – автобиография – стр. 13
Автор: iliaganchev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 431 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Илия Ганчев – автобиография – стр. 13

Регенсбург, 04.12.2016

Страхил Христов извикал в Комитета (тогава като се кажеше „Викат те в Комитета!”, се разбираше или Окръжния, или Градския ...) и му казал, че има сътрудник, който е изобретател и трябва да му помогне да направи и защити дисертация. Станчев не се опънал много – колко му е една дисертация! – и действал по партийната повеля.

До започване на практическа работа по създаването на този „нов двигател”, никой не беше разбрал, откъде варненския „Дизел” е взаимствал идеята.

Всичко се разви с необикновени темпове след защитата на дисертацията:

Предстоеше 11 конгрес на родната Партия. Трябваше да се напишат Тезиси, а единият от разделите трябваше естествено да е за науката и техническия прогрес. Тогава председател (министър) на ДКНТП (Държавния комитет за наука и технически прогрес) беше др. Начо Папазов, член на ЦК, бил е и секретар на ЦК – много партийно вдъхновен човек – обичаше да обещава велики неща, особено пред Първия в партията-държава, др. Живков. 

Конгресът се проведе в края на март и началото на април 1976 г. В един от текстовете в раздел „научно-технически прогрес” беше записано, че у нас ще се създадат нов вид двигатели и т.н. (Това може да се провери лесно в оригинала).

Накратко за златната информационна нишка:

Страхил Христов подава на Начо Папазов – Папазов подава на др. Живков – Живков – подава на Политбюро – политбюро подава на Ангел Балевски, член на ЦК, председател на БАН.

Живков свиква разширено заседание на Политбюро, което преминава доста интересно. Най-добре за това заседание би могъл да свидетелства проф. Златанов от Военната академия (водещ партиен консултант по ДВГ), но не зная дали е между живите. Живков в неговия свеж стил започнал заседанието приблизително така: Първо ще говорят по-умните от мене, а накрая аз. Казвай, Балевски! Присъстващите учени въртяли, сукали, казвали, че това не е така лесна работа, че първо всичко требва да се провери и тогава могат да дадат достоверно становище. Начо Папазов обаче обяснил, че всичко е наред и не трябва да го увъртаме – а напред по пътя на техническия прогрес! В такива случаи нашите учени, така както лично аз съм ги запомнил от тези светли години, кротко се навеждаха и тръгваха по предначертания от Партията път – Тя в края на краищата ги е и издигнала, тя винаги има право! След постигане на естествен консенсус, бай Тошо се разпоредил: Да се създаде веднага Секретна лаборатория, всички научни сили – там! И да учудим света!

Току-що възникналата в аванс група, нещо като лаборатория, стана свръх секретна и приведена под ежедневното наблюдение на Държавна сигурност – чрез двама офицери: др. Манастирски (той беше май вече пенсиониран или към пенсия) и майор Петко Русев (и той колега от Морското училище).
                   ... продължава ...



Тагове:   илия-ганчев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5317950
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930