Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2019 18:04 - Речниците
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1775 Коментари: 0 Гласове:
16

Последна промяна: 18.03.2019 20:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Речниците са изключително полезни книги. Според мен те трябва да присъстват във всяка една домашна библиотека. В моята библиотека имам доста такива и си служа с тях. Науката, която се занимава със списването на речници, се нарича лексикография. Думата идва от старогръцки: λέξη – дума и γράφειν – пиша. Първият известен речник в света е открит в Елба, днес в Сирия, датиран в 2300 пр. н. е. Това са глинени плочки с клинопис, съдържащи списък от шумерски и акадски думи. Първият речник на санскрит е дело на Амара Синха, съдържа 10000 думи и е от ІV век. Първият речник на латински Dictionarium бил отпечатан в 1502 от Амброджо Калепино (Ambrogio Calepino). Първите родни речници са френско – български и българо – френски, съставени от Иван Богоров, излезли в 1869 и 1871. За тях вече съм писал.

Според езика речникът може да бъде едноезичен, двуезичен и многоезичен. Обикновено речниците са под формата на книги, но в Интернет пространството вече съществуват и доста онлайн речници като Google translator (преводач). Последният обаче се отличава с много неточни преводи и определено не го препоръчвам. Особено популярни и често използвани са двуезичните речници. В много от тях след думата се показва и произношението ѝ с фонетична азбука. В зависимост от обекта и подхода речниците биват енциклопедични и лингвистични. Днес по света съществуват разнообразни лингвистични речници като тълковни, правописни и правоговорни, тематични, фразеологични, синонимни, диалектни, исторически, етимологични, ономастични, топонимни, картинни, технически, медицински и други.

Важно при работа с речник е да знаем как правилно да си служим с него, особено при превод. Разбира се, нужно е да се познава и граматиката на съответния език, защото думите се дават в основната си форма. Обикновено речникът се съставя по азбучен ред. За да открием една дума в речника, трябва да знаем точно как тя се пише. Това особено важи за езици като английски и френски, които имат традиционен правопис. Различните речници съдържат различен речников запас от думи на съответните езици. Самите езици също се променят с течение на времето и взаимно си влияят. Това налага съставянето на нови речници, които да включват новите думи в езика. Днес е нормално човек да говори поне един чужд език. Това е невъзможно без да се ползва речник. С глобализацията в модерния свят речниците не само че няма да изчезнат, но и ще стават все по-голяма необходимост.

image

image




Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099079
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960