Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2019 10:00 - Сърца, разкъсани от 140 деца и 200 лами в най-голямата детска жертва в древния свят
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1064 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.03.2019 10:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Сърца, разкъсани от 140 деца и 200 лами в най-голямата детска жертва в древния свят

От Лаура Гегел, сътрудник редактор | 6 март, 2019 г.
,
image   About this website                    

Древните перуанци са жертвали 140 деца и 200 лами                                                                                                     
https://www.livescience.com/64924-children-llamas-sacrificed-ancient-peru.html?fbclid=IwAR2nNvqWJ-GRJR39FGrKtUAkV7GxwR9dNkmjXzxztTmxHImEwmZR73s8g00

Най-голямото жертвоприношение на детето се е случило след проливен дъжд, когато около 140 деца и 200 млади лами вероятно са разкъсали сърцата си от древната култура на Chimъ през 1450 г. в сегашната Перу.

 

Причината за жертвата обаче остава загадка, според ново проучване. Въпреки това учените от изследването имат няколко идеи.

реклама

Например, силните валежи и наводненията от времето на Ел Ниньо през годината може да са накарали лидерите на Чиму да поръчат жертвата, но без повече доказателства, ние вероятно никога няма да разберем истинската причина, заяви сътрудникът на изследването Джон Верано, професор Катедрата по антропология в Университета Тулейн в Ню Орлиънс. [ 25 култури, които практикуваха човешката жертва ]

Главният изследовател Габриел Прието, асистент по археология в Националния университет на Трухильо, Перу, научил за жертвения обект през 2011 г., след като баща му се обърнал към него, докато правел работа по друг проект. Бащата описа близката дюна с кости, които се измъкваха от нея. Бащата каза: "Виж, децата ми се връщат всеки ден, а аз съм уморен от това", каза Верано, който по-късно се присъедини към проекта през 2014 година.

Веднъж на дюната, Прието веднага осъзнал, че мястото има археологическо значение, а той и колегите му работят по него, тъй като разкопките и изучаването на човешкия и ламски лама  ( Lama glama ) остават на мястото, познато като Huanchaquito-Las Llamas.

"Това е най-голямото жертвоприношение за деца в археологическия запис навсякъде по света", каза Верано. - И това е най-голямата жертва с лами в Южна Америка. Никъде другаде няма нищо подобно.

Кои бяха жертвите?

На площадката има останки от най-малко 137 момчета и момичета и 200 лами. Много от децата и ламите бяха нарязали следите на стерната или гръдните си кърпи, както и изместените ребра, което предполагаше, че гърдите им са били отрязани, може би за да изтръгнат сърцето, пишат учените в изследването.

Децата са варирали на възраст от 5 до 14 години и обикновено са в добро здравословно състояние , според анализ на техните кости и зъби. Тези младежи бяха увити в памучни обвивки и погребани или на гърба си с удължени крака, на гърбовете си с огънати крака или на една страна с опънати крака. Много от тях бяха погребани в групи от по трима души и бяха настанени от най-младите до най-старите.

Някои имаха червена цинобърна боя (естествена форма на живак) на лицата си, а други, особено по-големите деца, носеха памучни шапки. Ламите бяха положени до или над детските тела. В много случаи ламите с различни цветове (кафяво и бежово) са били заровени заедно, но с различни посоки.

  Археолог разкопал един от пожертвуваните деца. С уважение: Джон Верано

Погребани на мястото, близо до останките на децата, бяха телата на две жени и един мъж. Тези възрастни нямат отрязани следи на стерната си, което подсказва, че сърцата им не са премахнати. По-скоро една жена вероятно е умряла от удар в задната част на главата, а другата страда от тъпа травма на лицето. Човекът имаше счупвания на ребрата, но не беше ясно дали тези наранявания са станали преди или след смъртта, вероятно поради тежестта на скалите, които са били поставени върху тялото му, казват изследователите. [ Снимки: Стотици мумии са намерени в Перу ]

Децата не бяха погребани с никакви забележими предложения, но изследователите намериха чифт керамични буркани и дървени гребла по ръба на мястото, до една лама.

Какво стана?

Културата на Химу доминира в голяма част от перуанското крайбрежие от 11 до 15 век. Тя процъфтява, отчасти, заради интензивното земеделие; Chimъ напоили своите култури и добитък със сложна мрежа от хидравлични канали, пишат изследователите в изследването.

Обикновено тази зона е суха, но само няколко пъти годишно. Но е възможно крайното събитие на Ел Ниньо , когато топлата вода се изпари от южната част на Тихия океан и пада като проливен дъжд на бреговете на Перу, предизвика хаос в обществото, не само наводнявайки земите на Чиму, но и изгонен или убиващ морски живот край брега, - каза Верано.

Доказателствата показват, че когато децата и ламите са били пожертвани, районът е бил напоен с вода, дори улавяйки човешки и животински следи в мръсотията, която все още съществува днес. Не е ясно защо този конкретен сайт, разположен на 350 метра от брега на около 2 мили (3,2 километра) северно от град Чан Чан , бе избран за жертва, но изследователите имат някаква представа защо са избрани децата. ,

Децата често се възприемат като невинни същества, които все още не са пълноправни членове на обществото и по този начин могат да бъдат разглеждани като подходящи подаръци или посланици на боговете, каза Верано.

  Останките на две деца, които са били пожертвани през 1450 AD в сегашното Перу. С уважение: Джон Верано

Освен това тези деца не бяха всички местни жители. Някои от децата са имали оформяне на главата , а анализът на изотопите на въглерода и азота (изотоп е вариация на елемент) в техните останки показват, че тези деца идват от различни региони и етнически групи в състоянието на Чиму, установиха изследователите.

Не е ясно защо сърцата им са били премахнати, но "по целия свят всеки е наясно, че сърцето е много динамичен орган," каза Верано. "Можеш да почувстваш и чуеш биенето. Това е много важно. Ако извадиш сърцето, много кръв излиза и човекът умира."

Днес някои хора в перуанските планини и Боливия все още премахват сърцата от жертвените лами, отбеляза Верано. Понякога отстраненото сърце се изгаря и кръвта на животното се напръсква на места като мини, мярка за защита на работниците в нея. Въпреки това, не е известно как Chimъ гледаше и третираше сърцата в древността, каза Верано. [ Снимки: Древни циркулярни геоглифи, врязани в пясъка в Перу ]

Останките от деца сега се съхраняват безопасно в перуанското министерство на културата, а изследователите са предоставили разрешения, за да могат да продължат да ги изучават, каза Верано.

Откритието показва "значението на запазването на културното наследство и археологическия материал", каза Верано. - Ако не бяхме изкопали това, то вероятно сега ще бъде унищожено от жилища и градска експанзия. Така че спасихме една малка глава от праисторията.

Изследването е "невероятен поглед върху ритуалите и жертвените практики на царството на Чиму", казва Райън Уилямс, куратор, професор и ръководител на антропологията в Музея на полето в Чикаго, който е работил като южноамерикански археолог за повече от 25 години. години.

Той добави, че макар човешките жертвоприношения да се хулят в нашето модерно общество, "трябва да помним, че Чиму е имал съвсем различен светоглед от днешните западняци. Те също имаха много различни концепции за смъртта и ролята, която всеки човек играе в космоса". Уилямс, който не е участвал в проучването, каза на Live Science в имейл.

Като се има предвид, че жертвата може да е била в отговор на опустошителни наводнения, "може би жертвите са отишли ​​доброволно като пратеници на своите богове, или може би обществото на Чиму вярва, че това е единственият начин да се спасят повече хора от унищожение", каза Уилямс.

Проучването е публикувано днес онлайн (6 март) в списание PLOS ONE .

  • 7 Странни древни култури, които са забравили историята
  • Снимки: Невероятните мумии на Перу и Египет
  • Снимки: Мумията косата разкрива древните последни ястия

Първоначално публикуван на живо наука .




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39757425
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031