Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2019 21:41 - ДРЕВНИТЕ ТРАКИ СА ОТКРИВАТЕЛИТЕ НА АМЕРИКА
Автор: tres1 Категория: История   
Прочетен: 4347 Коментари: 13 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 /проф. Димитър Нанкинов, орнитолог,  д-р на биологическите науки/

Векове наред в книжнината, а напоследък и в съвременните средства за масова информация (вестници, списания, радио, телевизия, интернет) се е наложила щампата, че Америка е открита от Христофор Колумб, въпреки че норвежците и исландците (които в ІХ -Х век достигат Гренландия) се опитват да оспорят това.
С откриването на Америка е свързано пренасянето в Европа на някои животни и растения, типични за американската фауна и флора и срещащи се в диво състояние само на американския континент. Проследявайки времето на появата на тези животни и растения в Европа, ние можем да докажем кога и от кого е била открита Америка.
Смята се, че от Америка в Европа е пренесена птицата обикновена дива пуйка (дива мисирка – Meleagris gallopavo) – станала родоначалничка на различните породи домашни пуйки. В диво състояние тя живее по плоските възвишения на Северно Мексико и в южните райони на Северна Америка. При първата (1492 – 1493 г.), втората (1493 – 1496 г.) и третата (1498 – 1500 г.) експедиция корабите на Христофор Колумб кръстосват между Бахамските острови, посещават Куба, Ямайка, Хаити, Порто Рико, Малките Антилски острови, минават край източните брегове на Венецуела и едва при четвъртата експедиция (1502 – 1504 г.) достигат континенталната част на Централна Америка (Хондурас, Никарагуа, Коста Рика и Панама). Излиза, че експедициите на Христофор Колумб не са били в районите, където живее дивата пуйка, т.е. испанците са стигнали едва на хиляди километри южно от местата, където обитава птицата, а това значи, че те не са могли да я донесат в Европа.
Звучи сензационно, но приблизително 1500 години преди Христофор Колумб българите, живеещи в Родопите, са отглеждали пуйките като домашни животни и са готвели от тях курбани. За това се споменава в старите български народни песни «от праисторическа и дохристиянска епоха», събрани от Стефан Веркович и публикувани в сборника «Веда словена». В една от песните се разказва, че още преди появата на християнството древните българи са имали цар–просветител Има, който ги учел как да опитомяват добитъка, как да запрягат воловете в рала и орат земята и как да готвят курбан от пуйки. Това название на птицата е древнобългарско и се обяснява със стария глагол пуя се (надувам се), който отразява много характерна особеност от поведението на мъжките птици (пуяците), когато ухажват женските. В песента се споменава и думата курбан – стар тракийски (древнобългарски) обред, който се състои в заколване на жертвено домашно животно (в случая пуйка) и приготвяне от него на ястие, с което се гощават хората по случай семеен или народен празник. Този обичай може да се намери навсякъде в Евразия, където са живели или живеят българи.
За съжаление, в нашите речници все още се пише, че курбан е турска дума. Споменаването й в дохристиянския период от нашата история, т.е. над хиляда години преди появата на турските завоеватели на Балканите, показва, че курбан е тракийска (древнобългарска) дума (обичай), впоследствие проникнала в езика на поробителите. Най-новите изследвания на наши учени доказват, че българите са приели християнството директно от апостолите Павел, Сила (тракиец) и Андрей Първозвани (брат на апостол Петър) още в началото на първи век от новата ера, т.е. девет века преди официалното покръстване – легализирането на християнството от цар Борис Първи.
Рисунки на хранещи се пуйки намерихме в някои от миниатюрите на „Изборник Святослава 1073 г.”, оригиналът на който се пази в Държавния исторически музей в Москва. Доказано е, че той е част от «Цар Симеоновия Съборник», съставен от българския презвитер Григорий между 915 и 920 г. в столицата Велики Преслав. Макар силно стилизирани и не добре запазени, но нарисуваните там птици са пуйки. Самата поза на хранене на птиците показва тяхната видова принадлежност. Това личи от висящото под клюна и на гърлото образование от гола кожа (изключително характерен белег за тези птици), масивното тяло с удължена опашка, препаските по опашката, заобленото теме на главата, леко закривеният на върха къс и здрав клюн, високите неоперени крака със стърчащ назад остър шип, загатнатата (на някои места) напречна препаска в оперението по долната част на тялото на птиците.
Много показателно е разноцветното оперение на нарисуваните птици, което ни дава основание да мислим, че пуйките са отглеждани като домашни птици във Велики Преслав (и въобще по нашите земи) доста отдавна, с тях е извършвана селекция и поради това са съществували различно оцветени индивиди. За сведение «Цар Симеоновият Съборник» е първата в Европа и най-богатата (четиритомна) енциклопедия, написана на древнобългарски език и съдържаща 784 (!) отделни съчинения. Голямо нещастие е, че съдбата на многобройните преписи на това гениално произведение, както и съдбата на останалата древнобългарска литература и на цялата българска държава, през следващите векове е била трагична. По време на почти 700 годишното робство (византийското – от 1018 до 1187 г. и турското – от 1396 до 1878 г.) целенасочено са унищожавани българската интелигенция, българската литература и българските паметници на културата.
За щастие преди началото на тези трагични събития екземпляри от «Цар Симеоновия Съборник» и други български книги са пренесени от България в Киевска Русия, когато там е управлявала българската княгиня Олга (945 – 969 г.) – дъщеря на цар Симеон Велики, сестра на следващия български цар Петър Първи (927 – 969 г.) и жена на киевския княз Игор.
Присъствието на пуйки в миниатюрите на «Цар Симеоновия Съборник» е съществено и много важно доказателство, че в началото на 10 век, т.е. 500 – 600 години преди експедицията на Христофор Колумб, тези американски птици са развъждани в България.
В потвърждение на казаното можем да добавим, че при разкопки във Велики Преслав (столица на България през ІХ – Х век) нашите археолози намират 32 кости на домашна пуйка, като предполагат, че те са от края на 14 век. (По-точна датировка не е правена). Но даже и тази датировка напомня, че пуйките са отглеждани във Велики Преслав цял век преди пътуването на Христофор Колумб до Америка.
Едно от най-старите тракийски (древнобългарски) имена на птицата пуйка е мисирка (женска пуйка) и мисир (пуяк – мъжка пуйка). Интересно и много показателно е, че с името мисир в българския език се е наричало и все още се нарича Египетското Царство, а също пренесеното от Америка растение царевица. Египет е Мисир, Мисерлия, Земя Мисерлия в древнобългарската (църковнославянската) книжнина, в българската литература от края на ХІХ век и даже в някои съвременни литературни източници.
Най-новите изследвания на историците показват, че в разцвета на тракийската цивилизация, когато нашите предци – древните траки – са обитавали цялото Източно Средиземноморие (Балканите, Мала Азия и Египет), те са се славили като опитни мореплаватели и господари на моретата. Преди 5500 години техните кораби пускат котви в делтата на река Нил. Траките основават първата египетска столица Буто, пренасят в Северен Египет своята писменост, наука, култура и религия и владеят Египет в продължение на 2000 години.
Предполагаме, че именно тогава (преди 3500 – 5500 години), в разцвета на тракийската цивилизация, тракийските кораби са напускали средиземноморския басейн, прекосявали са акваторията на Атлантическия океан и за около 10 дни са достигали бреговете на Америка. (През 1969 г. експедицията на норвежкия изследовател Тур Хейердал извърши подобно плаване, като за една седмица на папирусна лодка пресече Атлантическия океан от бреговете на Мароко до о-в Барбадос).
От Америка пуйката и царевицата са били пренесени от древните траки първоначално в Северен Египет и дълго време са отглеждани само там. И тъй като древнотракийското название на Египет е Мисир, то хората са започнали да наричат със същото име птицата пуйка и растението царевица. Впоследствие пуйката и царевицата, заедно с името им мисир (мисирка), са били разпространени по цяла Тракия и в съседните територии.
Струва ни се, че древните траки пренасят от Америка в своите египетски владения не самата птица пуйка (мисирка), а нейните яйца, които са били излюпени под кокошки, тъй като в някои езици (като например в турския) и до днес пуйката е известна като египетска кокошка (misir tavugu).
Представените от нас материали показват, че Америка не е открита от Христофор Колумб в края на ХV – началото на ХVІ век. Със своите кораби нашите предци – древните траки – са достигали до Америка още преди 3500 – 5500 години. Именно тогава, в разцвета на тракийската цивилизация, те са контактували с американския континент и са пренесли от там мисирката, царевицата, а също и други животни и растения.
Към разглежданата от нас тема има отношение и още един въпрос. Предполагаме, че загадъчната Атлантида, за която споменава Платон (428 – 347 г. преди новата ера), като се позовава на прадядо си Солон, а той  – на египетските жреци,- е част от същата тази Америка, открита от  древните траки  в разцвета на тракийската цивилизация, когато почти 2000 години те са владеели Египет.
Атлантида не е потънала в океана след страшно земетресение, а е залязла тракийска цивилизация, т.е. разпокъсаната Тракия (намираща се в постоянни войни с експанзията на гърците в тракийските територии по цялото Източно Средиземноморие) е била възпрепятствана и е престанала да контактува с Америка и хилядолетия наред не е имало мореплаватели от ранга на тракийските, които да плуват до там. Така постепенно Атлантида (т.е. Америка) потъва в забравата 




Гласувай:
10



1. germantiger - ...
21.01.2019 22:09
траките не са българи - тракийско в генезиса на българския етнос преди векове има, както има и в бол други балкански народи

ще рече пуйки света/европа не е виждала, но българите секретно са ги отглеждали, яли итн без никой да забележи и вземе, налага се Колумб да открива и носи пуйки, а те били тук

народни песни събрани 19 век е лъжливо и мерзко да се тъврди, че с апредисторичекси, кои песни, на какво основание, а и думи уверено да се наричат тракийски или нечии други на основание "пожелание"
цитирай
2. tres1 - germantiger - в едно си прав
21.01.2019 23:04
Траките като етнос са доста голям и ареала в който живеят обхваща доста територии от Азия, мала Азия, Египет и Европа. Знак за равенство между тракийци и българи поставят още древните историци и летописци. Друг е въпроса за понятието българи - то в никакъв случай не обхваща само едно племе. Някога така са наричали знамето на една велика държава. В различни райони по света се е изговаряло по различен начин и с различно общо взето съдържание, но вн обобщение древните индийци казват за тях, че са светлите/белите арии. Това по същество са белите арийци, защото е имало такава държава тогава на арианите. Тук по средиземноморието и на Балканите пришълците гърци ги наричат траки, но уточняват все пак, че преди това са наричани беласги/което по същество означава земята на белите. Дали тук са отглеждали тайно пуйки аз лично незнам, но човека доста аргументирано излага своя възглед. Виждам, че не си съгласен с него - ами опонирай аргументирано, няма лошо.
цитирай
3. germantiger - +
21.01.2019 23:20
- всъщност не - историческата наука не припознава като траки да обхващат територии в египет, мала азия и дори азия - дискутира се за мала азия и фриги, "посещенията" в египет далеч не са доказано тракийски, по-скоро нечии други, а за азия въобще не говорим - това казва днес науката

- още повече летописци и историци в древността показват и твърдсят, че българите не са траки категорично и че българите не са славани, както и че траките не са славяни - за това има извори и аз веднага мога да предложа огромна маса конкретика която надминава изворите за които споменаваш ти

- човека не излага аргументитано възгледите си, а бих казал гротескно, но това е според мен, може и да греша, а може и така да ми се струва

днес този човек и всеки друг е свободен да излезе опред т.нар. конвенционална наука и да я опровергае или да предложи своите аргументи, тези и после хипотези и теории - докато не направи това почти всеки со остава фразьор и фантазьор - в случая нямам предвид теб, а принципа

траките участват в генезиса на българското, но в него участват и много други, вече в каква степен се спори и там допускам всичко

колкото до пуйките - здравия разум сочи, че това е несериозно
цитирай
4. tres1 - + Историческата наука според мен е доста спорна система
22.01.2019 01:48
която трудно би могло да се каже, че е наука. Науките са точни и абстрактни, а историята е и в двете по малко. Казвам по малко защото единственото сигурно в случая е че това, което знаем за нея ни казва, че нищо не знаем. Не случайно много светила в тази област са на мнение, че въобще това което наричаме история до сега трябва да се пренапише. Твърде много факти или т.н. артефакти се появяват почти ежедневно и съвременната ни наука с целия си коефициент изтръпва от безсилие да предложи нещо разумно като обяснение. Примерно саркофаг с добре запазена мумия на около 100,000 години остатъци от сечива и детайли с няпълно непознати ни знаци на 80 до 800 милиона години. Ще прескоча сектора за извънземните, макар че и той заслужава внимание - та общо взето всичките тези информации в зависимост от нивото и гледната точка на всеки отделен индивид могат да бъдат оценявани по най-противоречив начин. Добре би било в случая да събираме информация - спорна или по-малко спорна, нещо което ще поразшири светогледа ни, а може и да обогати някои от наличните ни познания. Колкото до българи, траки и славяни ще се огранича да кажа, че славяни като етнос не съществува, понятието в днешното му съдържание може да се намери кога е възникнало и от кого е разпространявано или налагано.Относно изворите на които аз се осланям за траки и българи съвсем не са малко или урапатриотарски и не бих оспорвал твоите такива, защото нямам за цел да защитавам дисертация или да оформям труд по въпроса.
цитирай
5. iliyanv - А познай костите на пуяка от XIV век ли са от XVI ?
22.01.2019 11:09
Рисунките на пуйки (ако има такива) в исторически документи, датирани преди 16 век са сигурен белег за фалшификация. Панимайш?
цитирай
6. tres1 - iliyanv - кое е фаршификация аз не понимаю
22.01.2019 11:26
Дали рисунките са на пуйки или на слонове-мутанти не се наемам да споря, върдението е на орнитолог, д-р на биологическите науки. Допустимо е и той да греши, но колко?
цитирай
7. iliyanv - Ми като не се наемаш да спориш, що дращиш глупости
22.01.2019 12:39
В миниатюрите на "Светославовия Съборник" присъстват пауни и още един вид едри птици - дроплите. Голямата дропла (Otis tarda) е една от най-едрите европейски птици и до 80-те години на миналия век е обитавала Мизия и Добруджа.
цитирай
8. tres1 - iliyanv - относно дращенето виждам ти подхожда
22.01.2019 12:51
Като си специалист обърни секъм орнитолог да ти разясни какви са приликите и разликите на двата вида които цитираш и пуяка защото ако няма с кого и за какво да спориш - аз съм неподходящ.
цитирай
9. horos - Статията е добра
22.01.2019 12:57
Не само пуйката и царевицата са доказателства. Има вече доста римски монети намирани по американското крайбрежие. На стенописите в разкопания Помпей има доста плодове (като ананаса например), които са от Южна Америка. Моята майка казваше много думи, които се откриват в езика на инките. Например думата "емиш", която тя казваше на сушените плодове за зимата и общо на хранителните продукти, събрани за зимата. Същата дума е наименование на есенен месец при индиянците, през който са приготвяли зимнината си. Браво!
цитирай
10. lexparsy - Сигурно не съм толкова сведущ и чел ...
22.01.2019 21:08
   Сигурно не съм толкова сведущ и чел че да се изказвам с факти като историк…
   Но за понятието История съм убеден че е изтривана и преправяна с хилядолетия. И заедно с този „процес“ умело се е интерпретирани нови тези и истории, за да се закърпи като цялостна наука.
   Стана ми смешно и се съгласих като прочетох мнението че Историята не може да е точна наука. Защото, в първия час по история учителката казала на дъщеря ми че била точна наука и така да я запаметяват… Ужас!
   Аз примерно започнах и интуитивно да провиждам някои напасвани лъжи, като за траките примерно. Ясно е че наложената ни от „европейската цивилизация“ образователна система, (която твърди че Гърция е извор на културата и „демокрацията“) няма сметка да разберем кои са траките и българите. Но истината просто и естествено малко по малко се провижда.
   Само подсещам за това че българи са се наричали седем обединени в общ етнос и култура племена, от които първото е бил самия Род на Хана. Поправете ме ако не е така! И тогава става ясно че и траките и славяните са българи!
   За пуйките, царевицата и Египе като артефакти е интересно, но май има и по-достоверни такива, които ще излязат на Яве…
   А за „Откриването на Америка“, на мене самото понятие ми е смешно… Кой, какво, от кого, и от кога Открива… Няма да казвам защо ако не е ясно :-)))
цитирай
11. tres1 - lexparsy - не е важно колко си вещ
22.01.2019 22:34
важното е да имаш желание да разтвориш кръгозора си, ще видиш много интересни неща, независимо дали ще са полезни или не. Дали нашите предшественици ще се наричат българи, траки, скити или друго яче няма значение. Значение има онова което са показали на другите и са променили начина им на живот направо радикално. Живеели са с общ девиз, във федерация каквато и днес няма аналог по кълбото. Самиат им боен вик УРА е показвал в какво и как вярват. /У=в или при, РА е богът слънце/ Понеже смъртта за тях е била само прелюдия от една форма на съществувание към друга, те без колебание са потегляли без каквито и да било скруполи към отвъдното. Но и те са носели със себе си и слабостите си - егоизма, завистта и глупостта не са били, а и днес не са никому чужди. Така, нарушавайки общата си повеля/девиз започвайки да се карат и делят стигат до това, което сме днес - "разделяй и владей". И едва ли най-важното е да знаем кой, кога, как и къде е мигрирал, тъй като и сушата за различни периоди от съществуването на планетата е имала различна форма и разположение спрямо днешното. Това се отнася и за климатичните условия и още много други неща. Та дали някой ще си мисли кой и кога е открил Америка едва ли е някакъв решаващ въпрос. Колкото до пътуващ преди Колумб друг испанец от български произход е стигнал бреговете на Америка също не е кой знае от какво значение в световен мащаб. Нарочно не цитирам кой този българин защото един полуограмотен блогър от различен нам произход се изцепи, че постингите ми били урапатриотарски и гола вода от гледна точка на някакво познание. Вероятно той едва ли би събрал и патриотарски материали, защото УРА-то е чуждица в езика му и няма начин да го разбере. Уви човечеството детската градина, в която днес живеем, ужасно бавнво се развива, за да премине в по-горен клас.
цитирай
12. barin - Здравей, tres1. И аз забелявам общи ...
23.01.2019 07:43
Здравей, tres1. И аз забелявам общи неща преди откриването на Америка от Колумб. Засега поне признаха, че около 500 г. по-рано Лейф Ериксон от викингите е стигнал до северните части на континента. Има доказателства. Засега от посочените имена най-стар ми се струва Питей, който е стигнал до Америка през през IV в. пр. Хр. И за него е спорно. Не вярвам на твърденията, които миналия месец срещнах за Александър Македонски, както и за моряците от средновековието, може би с изключение на отец Бренан. Сигурно има и други, за които не съм чел и по този начин да е станал обмена.
Поздрави!
цитирай
13. tres1 - barin - няма невъзможни неща
23.01.2019 12:16
Да колкото знам траките са морски народ и ареала им е включвал поне три морета. След като така добре са се справяли в моретата, какво би им пречило да се оправят и в океана. Отделно от това някога Америка е имала връзка с Азия - Беринговия пролив/проток. Та защо тогава да се учудваме на бай ганьо в "До чикаго и назад" в крамолата с някои туземни индианци. Това, че ние не знаем нищо не означава, че това не може да е било. Подобен е и фарса с японците, които при посещението на Т.Живков му говорели за братските отношения на двата ни народа и, че японци някога служели в армията на древните българи /нещо с което те се гордеят/.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tres1
Категория: История
Прочетен: 974474
Постинги: 443
Коментари: 652
Гласове: 1745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031