Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2016 18:24 - Илирийската теория и Раковски като историк.
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 13321 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 27.05.2016 20:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Хърватският доминиканец Винко Прибоевич (ум. 1532) е хуманист и историк. Той първи издига идеята, че славяните на Балканите произхождат от древните илири и че праславянския език е илирийския.

Доктрината си Прибоевич публикува през 1532 г. в съчинението си „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни” (“De origine successibusque Slavorum”), което издава във Венеция на латински. През 1595 г. е направен превод на италиански и е издаден във Венеция - Della origine et successi de gli Slaui (In Venetia: presso Aldo, 1595).

image

Според Прибоевич, автохтонното население на Балканите са славяните. Траките, илирите, елините и македонците са също автохтонни славяни, според Прибоевич. За него името „Slavorum(славяни), е общо име на балканските автохтонни племена.

Първата част на своя труд Прибоевич посвещава именно на общия автохтонен (местен) произход на балканските славяни, чийто език е илирийски. Илирийската теория на Прибоевич е предшественик на панславянството. Единните първоначално балкански славяни имат славна история, част от нея е и Александър Македонски. По-късно, според Прибоевич, текат процеси на разслоение и на Балканите остават славянските племена на далматинци, хървати, сърби и българи, а вождовете Лех, Чех и Рус се изселват на север и североизток от Дунав, на земите на дн. Полша, Чехия и Русия.

Така славяните заемат обширни земи от Европа. Най-древното общо царство на славяните е Илирия, според Прибоевич. А праславянския език е илирийския.

Илиризмът става много популярен и се утвърждава през ХVI и ХVII векове, особено след излизането през 1601 г. на книгата на Мавро Орбини „Царството на славяните”.

Привърженици на илирийската теория, според която българите са славяни, стават почти всички наши възрожденски историци, както католици като Петър Богдан, Петър Парчевич, Филип Станиславов и др., така и православни като анонимния автор на Зографската история, Паисий Хилендарски и йерисхимонах Спиридон.

В нашата историческа книжнина през ХIХ в. илиризмът е преодолян едва при Г.С.Раковски, който в своите исторически трудове търси произхода на българския народ и език, чрез новите постижения на индоевропейското езикознание.

През 1863 г. в Москва започва да излиза списание „Руски Архив”. Още в първия брой Райко Жинзифов публикува статия за най-добрия български историк по неговото време: „Няколко думи за съчиненията на българина  Раковски(с. 217-221). В тази своя статия Жинзифов уведомява руската хуманитарна общност за научните търсения на Раковски. Първо го представя и за да е коректен уведомява: „Раковски владее древнославянски, руски и други славянски наречия. Освен това знае арабски и турски, древногръцки и новогръцки, френски. Името му е познато не само в България, но и между сърби и хървати”. Жинзифов дава сведения за вестниците „Българска дневница” и „Български лебед”, издавани от Раковски и посочва, че през  1858 г. в Одеса, където Раковски е бил наставник на българските младежи в Духовната семинария, е издал книгата си „Показалец или ръководство как да се изискват и издирят най-стари чьрти нашего бытиа, языка, народопоколениа, стараго ни правлениа, славнаго ни прошествиа и проч. Чяст първа. Одеса, 1859”.

Жинзифов упоменава и издадената през 1860 г. книга на Раковски:Неколко речи о Асеню Пьрвому, 1860”.

Жинзифов дава интересно сведение за книгите, които е бил написал Раковски: „От петнадесетте вече готови негови съчинения, засега са издадени едва една трета...”. Жинзифов е категоричен в края на своето представяне на Раковски: „Съчиненията на Раковски са наистина много полезни за българите и ние не познаваме нищо по-добро в съвременната българска писменост”.

www.runivers.ru/bookreader/book403832/#page/137/mode/1up

За съжаление, след 1878 г. историческите съчинения на Раковски не са преиздавани, нито проучвани. Те не са били предмет на нито една научна конференция, не е обсъждано кое в хипотезите на Раковски е дискусионно, кое е прозрение на велик мислител, кое е негова заслуга? „Раковски като историк” е табу за българската научна общност, дори и днес. Може да чуете само за „Раковски като революционер”.

Коя е причината за научното табу над Раковски?

Раковски първи издига теорията за индоевропейски произход на стария български език и народ, а това не се връзваше с позитивистичните теории от началото на ХХ в., според които древните българи не говорят индоевропейски език, а тюркски, който не е индоевропейски.

Раковски посочваше, че произхода на старите българи е кимерийски и отстояваше възгледа, че древните балкански народи, които се вливат към пришълците кимерийци, имат древност отпреди гърците. Този древен народ, който се влива в състава на българите, е пеласките. Що се отнася до древните кимерийци, както някога „са се звали българите”, според Раковски, сведения за тях има отпреди Александър Македонски.

Г.С.Раковски. Българска старина, Букурещ, 1865, с. 200

image

Цялата теория на Раковски за нашата древна история бе неприемлива за възпитаните в Германия и Русия учени историци от БАН и те предадоха Раковски, робувайки на позитивистичните дипломи и знания.

Предадоха го, защото не направиха нито една научна конференция, за да реабилитират Раковски като учен и историк. Днес възпитаниците на позитивистичните ограничени учени като М. Арнаудов, В. Златарски, Мутафчиев, Динеков и т.н. са вече „феодалните старчета” на БАН, както насмешливо ги нарече един финансов министър. Тези „феодални старчета” няма да предадат паметта на своите учители, дори и заради Раковски. Те също няма да го реабилитират като учен и историк, понеже нямат сили да посочат правотата на теориите му, а се взират само в грешките на Раковски. Добре е все пак, че позитивистичния научен метод в хуманитарните науки умира бързо и безвъзвратно, а времето на Раковски като историк, предстои...

 

 




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. iliyanv - Уау, кимерийците били индоевропейци,
27.05.2016 21:32
даже славяни, демек българи.
Преди това карловския историчар ги изкара волжки мангали, чуваши, балкари, кавказки цигани, и какво ли не.
Нема празно, каквато и простотия да изпишеш все ще е тюрли гювеч карловски.
цитирай
2. letopisec - Павел Серафимов бил дизайнер, той ли те съши с гръцко "н" на задника...:-))))
27.05.2016 21:50
iliyanv написа:
даже славяни, демек българи.
Преди това карловския историчар ги изкара волжки мангали, чуваши, балкари, кавказки цигани, и какво ли не.
Нема празно, каквато и простотия да изпишеш все ще е тюрли гювеч карловски.

цитирай
3. didanov - здравей
28.05.2016 00:02
английския учен антиковед Додуел, писал в началото на ΧΙΧ век, „Henrici Dodwelli Dissertatio de Strabonis Excerptore...“[2], в което въз основа на проучените от него византийски хроники се твърди следното:

В превод на български: По време на Константин Погонат отново нахлуха в римските провинции славяните българи, господари на другите славяни.

Константин Погонат е съвременник на Аспарух. Съответно Аспаруховите българи не само че са славяни, но са и господари на другите славяни!

През XIX век наши и някои чужди историци са смятали славяните за преки потомци на траките. Един от първите, който ясно формулира тезата, че траки, славяни, българи са различни имена на един и същ народ е Георги Раковски. Цитирам го:

„Тойзи многочислен Тракийски народ, който носил разны имена по пределите си, не йе можялъ да бъди друг народъ освен народа, кой носи обштото имя Славянъ, а чястно по предела си когото всякъ от тях обитава, носи особно имя, кое йе станало народно въ него. Кату съображи чьловек днешното положение на Славяныте, с тогавашното, вижда самата истина на това Иродотово свидетелство въ всяко отношение. …Пример. Българите са близо 7 милиона, кои носят това обшто име кату народно, нъ имат и особни неколко си имена. Както сред Старо-планинските Българи, живеещите на въсточната страна, в Тракийските равнини, Българи называват Ромънци и мястото Ромъния. А живеещите на северните страни Българи се в Стара Планина до подножията й назовават Загорци. Живеещите же в Видинската област назовават Шопи, други – полянци, други – Рубци, Дуплювци, и други другче, а тии сички сами себе назовават Българи, Блъгари или Булгари.”[4]

На същото мнение, според д-р Иван Шишманов, е бил и академик Цани Гинчев. В писмо до проф.Шишманов Цани Гинчев заявява: "Аз съм от лагера на ония, които вярват, че траките са били славяни и тъй ще си умра"[5]. В книгата си „По няколко думи“ той пише: „ В Тракия, страната на песните, в отечеството на божествения песнопевец Орфей, цивилизатора на гелените (гърците – НТ), и днес са се запазили божествените слънчеви орфееви песни в потомците на старите Траки - траките са живи! Идете г.г. поети историци в орфеевото отечество, идете, поклонете се на планини и му изучете божествената славянска доисторическа поезия, вяра и предания, изучете тракийския родопски язик… Там е люлката на славянина и неговата прадедска вяра и поезия. Славяните не са дошле от студения север, те са се колонизирали от Тракия към север в бурните времена, за които историята – тая няма баба, твърде малко ще може да се разправи свястно, ако не изучим траките с всичките им завардени, поне досега, остатки от славянската древност. …Който иска да изучи славяните трябва да изучи траките, тракийските днешни българи – той тряба оттам да почне.
цитирай
4. bls - 3. didanov
28.05.2016 09:06
Иван Шишманов като разглежда тракийската хипотеза на Цани Гинчев, пише: „Раковски поменува траките само пътьом, като не им отдава по-голямо значение, отколкото на галите, фръзите и пр. В туй именно се състои и разликата от Гинчева.“ (Тракийската теория на Цаня Гинчев. Иван Шишманов. Избрани съчинения, Том 2, 1966 г.)
Раковски отдава значение на произхода на българите от кимерийците. Той е убеден, че българите имат старина и древност, при това произхода им е индоевропейски.

През краят на 1856 и началото на 1857 години Раковски е помолен от родолюбиви българи в Белград да напише българска история. По същото време хаджи Найден Йоанович, книгопродавец от Пазарджишко, дава на Раковски в Белград ръкопис, донесен от Света гора, в който български летописец дава сведение, че произхода на българите е кимерийски и още отпреди времето на Александър Македонски.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Милчев, ти си бил голям акробат!
28.05.2016 20:02
Голяма паеля си забъркал! Сигурно и булгур има в нея!
Едни твърдят ,че Българите са автохтонно население на Балканите, което си е вярно, а пък Раковски бил отхвърлен, защото отричал тюркския произход и език на Българите
Сега остава да изясниш автохтонното население на Балканите какъв език говори!?
"Отюречени" ли е? Зарежи всичко друго, патентовай" отюречен" , докато друг някой тарикат, не те е изпреварил!
Защото по тарикати няма някой, който да ни бие!
А точно там не бива да губиш!

П.п.- Ти май освен виртуални гласове колекционираш и реални минуси!
Правилно, не се знае, кое е по- ценно!
От мен минус обаче няма да получиш, освен ако не ме помолиш Другият вариант е да заслужиш!
Знаеш ми условията, действам светкавично!
цитирай
6. bls - Трудно е да скриете невежеството и завистта, нали? Не бива така, не Ви отива.
28.05.2016 22:38
leonleonovpom2 написа:
Голяма паеля си забъркал! Сигурно и булгур има в нея!
Едни твърдят ,че Българите са автохтонно население на Балканите, което си е вярно, а пък Раковски бил отхвърлен, защото отричал тюркския произход и език на Българите
Сега остава да изясниш автохтонното население на Балканите какъв език говори!?
"Отюречени" ли е? Зарежи всичко друго, патентовай" отюречен" , докато друг някой тарикат, не те е изпреварил!
Защото по тарикати няма някой, който да ни бие!
А точно там не бива да губиш!

П.п.- Ти май освен виртуални гласове колекционираш и реални минуси!
Правилно, не се знае, кое е по- ценно!
От мен минус обаче няма да получиш, освен ако не ме помолиш Другият вариант е да заслужиш!
Знаеш ми условията, действам светкавично!

цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Милчев!
28.05.2016 23:01
Ще подмина разтрояването на личността
Твърдиш, че си учен!
Ами трябва да докажеш твърденията за невежество и завист
Това за невежество, направо го подминавам, не си струва, не му е мястото при мен!
Но за завист? Къде я виждаш? И за какво?
Ако е за " отюречване", тук имаш малко основание, никога не бих използвал подобна дума, още по- малко да съм и пък автор Да ,в по- преден постинг я използва някой от вас, тримата активни и там бях квалифициран по подобен начин
Ако случайно си я изхвърлил от употреба, кажи, за да се извиня, не да си я присвоя
Ако е за виртуалните прочити, тук, математически имам основание Имай предвид, че бях сила в математиката и такива несъответствия ги откривам от раз!
Каква е твоята версия по разминаването - прочити и плюсове?
цитирай
8. letopisec - Каква е твоята версия по разминаването - прочити и плюсове?
29.05.2016 10:52
leonleonovpom2 написа:
Ще подмина разтрояването на личността
Твърдиш, че си учен!
Ами трябва да докажеш твърденията за невежество и завист
Това за невежество, направо го подминавам, не си струва, не му е мястото при мен!
Но за завист? Къде я виждаш? И за какво?
Ако е за " отюречване", тук имаш малко основание, никога не бих използвал подобна дума, още по- малко да съм и пък автор Да ,в по- преден постинг я използва някой от вас, тримата активни и там бях квалифициран по подобен начин
Ако случайно си я изхвърлил от употреба, кажи, за да се извиня, не да си я присвоя
Ако е за виртуалните прочити, тук, математически имам основание Имай предвид, че бях сила в математиката и такива несъответствия ги откривам от раз!
Каква е твоята версия по разминаването - прочити и плюсове?

цитирай
9. leonleonovpom2 - Милчев, аз имам версия!
29.05.2016 13:58
И не е трудна за разгадаване Защо ти са необходими толкова профили, на това се базира!
да не ги изброявам всичките, ще обидя някой пропуснат
Все пак три са особено активни, знаеш за кои става дума!
Аз учтиво те питам, пък ти ако искаш копирай някои ред или изречение в отговор
Повече няма да те питам, защото отговорът и без това е ясен, питам просто от уважение към теб

Пък и какво ме засяга това, което правиш
Ако искаш архивирай коментара!
цитирай
10. letopisec - Хората четат, инж. Симеонов, вече не е комунистическо...
30.05.2016 13:18
leonleonovpom2 написа:
И не е трудна за разгадаване Защо ти са необходими толкова профили, на това се базира!
да не ги изброявам всичките, ще обидя някой пропуснат
Все пак три са особено активни, знаеш за кои става дума!
Аз учтиво те питам, пък ти ако искаш копирай някои ред или изречение в отговор
Повече няма да те питам, защото отговорът и без това е ясен, питам просто от уважение към теб

Пък и какво ме засяга това, което правиш
Ако искаш архивирай коментара!

цитирай
11. leonleonovpom2 - Смешно, Милчев!
30.05.2016 21:16
Те и на Гогол героите четат, заради самото четене Разбираш ли, доставя им удоволствие самото четене, а не прочетеното, смисълът му! Той не е интересен
Колко пъти да ти обяснявам, че успехите си не дължа на комунизма, поради простата причина ,че не съм бил комунист.Пък съм бил и много млад, не съм бил активен борец, както се опитваш да ме изкараш Роден съм почти две петилетки след 1944 г.
А на ума и на ръцете си Защото трябваха и хора, да работят и да мислят!
Например, искали са ме за 6 месеца в Асеновград, да реша проблемите, с думите, че имам златни ръце! Това тогава нямаше как да стане
Явно имаш деформации от комунизма и слагаш всичко под общ знаменател

Не отговаряш по същество, а като още един герой тука, занимаваш се със задалия въпроса
Тази тактика я въведоха агентите в СДС, внедрените, които го и компрометираха и с нея също
Както и да е, всеки един ден плаща!

Като чета заглавието на преведената книга на италиански, намирам по- друг смисъл:
Произход и наследство на славяните Но може и успехи да е, въпрос на тълкуване
С тебе диалог не може да се води, по простата причина ,че ти не можеш без предварителна подготовка, по точни, предварително зададени въпроси, да го водиш
Трябват ти директиви....
Чао!
цитирай
12. bls - Колко петилетки?....Да обясним на младите какво значи това!!!! :-))))
31.05.2016 11:46
leonleonovpom2 написа:
Те и на Гогол героите четат, заради самото четене Разбираш ли, доставя им удоволствие самото четене, а не прочетеното, смисълът му! Той не е интересен
Колко пъти да ти обяснявам, че успехите си не дължа на комунизма, поради простата причина ,че не съм бил комунист.Пък съм бил и много млад, не съм бил активен борец, както се опитваш да ме изкараш Роден съм почти две петилетки след 1944 г.
А на ума и на ръцете си Защото трябваха и хора, да работят и да мислят!
Например, искали са ме за 6 месеца в Асеновград, да реша проблемите, с думите, че имам златни ръце! Това тогава нямаше как да стане
Явно имаш деформации от комунизма и слагаш всичко под общ знаменател

Не отговаряш по същество, а като още един герой тука, занимаваш се със задалия въпроса
Тази тактика я въведоха агентите в СДС, внедрените, които го и компрометираха и с нея също
Както и да е, всеки един ден плаща!

Като чета заглавието на преведената книга на италиански, намирам по- друг смисъл:
Произход и наследство на славяните Но може и успехи да е, въпрос на тълкуване
С тебе диалог не може да се води, по простата причина ,че ти не можеш без предварителна подготовка, по точни, предварително зададени въпроси, да го водиш
Трябват ти директиви....
Чао!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1385509
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031