Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2019 13:46 - Илон Мъск, Neuralink и мозъчните импланти
Автор: poslednovreme Категория: Други   
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Компанията на Илън Мъск Neuralink ще тества връзката между човешкия мозък и изкуствения интелект Микроскопичните елементи, които ще стоят в основата на мозъчни импланти за комуникация с машини, вече са налице. Това съобщиха от компанията на Илън Мъск Neuralink, която разработва специалните частици от 2017 г. Вероятно е до края на годината да започнат и тестовете върху пациенти, пише Financial Times.


На едно ниво с машините
Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX заяви, че целта на Neuralink е да позволи на хората да осъществят "някакъв вид свързаност с изкуствения интелект (ИИ)". Според Мъск човечеството рискува да бъде превзето от високотехнологичните машини, но вариантът мозъкът да се свърже в компютърната мрежа позволява "двустранен напредък", казва той.

Neuralink е едва един от няколкото играчи на новия растящ пазар. Facebook и нейната CTRL-labs, както и стартъпът на Amazon, финансиран от фонда на Alexa, също участват в надпреварата за осъществяване на комуникация между роботи и хора чрез контрол на мисли. Те се опитват да пробият в сферата, като използват нервните сигнали в тялото.

Да си говорим с мисли

Намеренията на Neuralink са да постави собствени чипове и информационни ленти, които нарича "жилки", в мозъка на хората. Според компанията това би представлявало голямо медицинско откритие с много предимства.

"Казвали са ми, че съм безнадежден случай, затова че се надявам да излекувам неврози по този начин", казва Матю Макдугъл, който е главният хирург в Neuralink. "За първи път в историята обаче имаме потенциала да разрешим част от тези проблеми", обяснява той.

Едно от най-големите постижения на компанията до момента е да проектира роботи, способни "бързо и прецизно" да имплантират в мозъка стотици "жилки" - информационни ленти, по-тънки от човешката коса. Според Мъск те могат да бъдат увеличени по ред на невроните и да се четат и пишат по безопасен и дълготраен начин".

Стартъпът представи и своите патентовани 4-милиметрови сензори N1, които ще имплантира в мозъка. Тяхното приложение е да се свързват с устройство, което ще се поставя зад ухото на човек. Президентът на Neuralink Макс Ходак коментира, че процесът по разработката ще бъде дълъг.

Компанията все още не е потърсила одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата, а ще ѝ трябва голяма доза външна подкрепа и академични партньорства, за да постигне целите си. "Никога не сме се заблуждавали, че можем сами да извършим всички тези научни изследвания", обяснява той.


Няма невъзможни неща

На критиките, че подобни идеи звучат сякаш са извадени от сценария на някой научнофантастичен филм, изследователят в Neuralink Филип Сейбс отговаря, че подобни проучвания за стимулиране на мозъка "се провеждат от един век насам".

"Когато бях повикан от Мъск преди повече от две години, за да работя по проекта, не бях съвсем убеден, че идеята е особено реалистична, но той ме убеди посредством визионерския си подход. Човек трябва да е внимателен, ако иска да каже на Илън Мъск, че нещо не е възможно", казва президентът на Neuralink в своя презентация. "Все едно нарушаваш някой природен закон", допълва той.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: poslednovreme
Категория: Други
Прочетен: 19118
Постинги: 21
Коментари: 3
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930