Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2020 16:55 - Конкурсната система на издигане на кадри в държавното управление на древен Китай
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 134 Коментари: 0 Гласове:
0



Конкурсната система на издигане на кадри в държавното управление на древен Китай

 

Така наречената „Имперска проверка“, т.е. Държавен изпит, е неотменна част от системата на конфуцианското образование, която е осигурявала на желаещите достъп до апарата на държавното управление и е постигала социална мобилност в различна степен за времето на нейното съществуване.

Тази система е просъществувала, с известни прекъсвания, 1300 години - от създаването й по време на династията Суй през 605 г. до 1905 г., когато залязява последната китайска династия Цин, една година преди раждането на последния император Пу И.

Нейното съществуване  е било неотменимо условие за съществуване на силна централизирана империя. От 16 век представителите на китайската чиновническа класа, формирана с помощта на тази изпитна система, стават известни на европейците като „мандарини“.

За съществуването на най-ранни подобни изпити в света, респ. в Китай, е известно малко, но косвени сведения водят до 3 век преди новата ера. Най-добре е документиран случаят на писмен изпит през 165 г. пр. н.е., отнасящ се до времето на 5-ия император от династията Хан (206 пр. н.е. - 220 н.е.), Сяо Венди (孝文帝), управлявал от 179 до 157 г. пр. н.е.. Той е син на император  Лю Бан (206 - 195 пр. н.е.) от наложницата Бо, известна със своята порядъчност. През 165 г. пр. н.е. император Венди (т.е. Сяо Венди) въвежда изпити за чиновниците, като изпитното начало е разширено по време на управлението на неговия внук – 7-ия император на династия Хан, Уди Лючъ (156 – 87 г. пр. н.е.). Времето на този китайски император се характеризира с разцвет на държавата, а територията достига на североизток до Северна Корея, на юг до Северен Виетнам, на запад до Ферганската долина (сега тя е част от Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан, през 3 век пр. н.е. е принадлежала на Гръцко-Бактрийската държава, а през 6 век н.е. е в състава на Тюркския каханат). Всички тези сведения са подробно описани в 漢書 (История на империя Хан), която е написана от 班固 (Бан Гу)  през периода 62 – 82 г. н.е.

По време на следващия период на династия Хан  и т.н. Трицарствие - 三国 - (229-280 г. н.е.) е създадена „Системата на 9-те ранга“ (九品中正制 – Дзюпин джунджън джи), Според тази система на подбор се е предписвало на местните управители да препоръчват кандидатите за постове в управлението, като характеризират техните таланти в 9 степени. Но по онова време фактическите кандидати, измежду които се е правел изборът, били само богати и знатни членове на общините.

С въвеждане на окончателната система на конкурсно начало през 605 г. н.е. от династията Суй (隋朝 – 581-618) станало възможно да се отстрани поне частично посоченият недостатък: Централизираната изпитна комисия отслабила влиянието на аристократичните кланове и още в началния стадий на прилагането й станала важен фактор за социалната мобилност – теоретично към изпити се допускал всеки възрастен мъж, независимо от неговите финансово състояние и социален статус (на дискриминация била подлагана класата на търговците, но на по-късен етап на империята те също станали част от  учения елит, доколкото право на участие в изпитите се предоставяло на синовете им. Едва участниците в революционното селско движение на Тайпините (1850-1864) за пръв път допуснали към изпит и жените). Редица изследователи считат, че чрез тази система, просъществувала 1300 години, Китай е стоял близо до реализация на т.н. меритократичен модел на държавното управление. Меритокрацията (буквално „власт на достойните“) е принцип на управление, съгласно който ръководните постове трябва да бъдат заемани от най-способните хора, независимо от техния социален произход и финансово положение. При тази система ръководителите се назначават от средата на специално подготвени таланти, с което такава една система на подбор в значителна степен е противоположна както на аристокрацията, така и на демокрацията.

През 847 г., т.е. по време на Танската династия висшия първи ранг по системата получил един арабин.

Първият аналогичен изпит за държавна служба в останалата част на света се е състоял в Берлин през 1693 г.

Можем да се надяваме, че и на нашата територия, населявана включително от наследници  на племето ДУЛУ, живяло през 7 век на китайската граница, все повече ще се налага да се засилва прилагането на старата система на мандарините ...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5260901
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031