Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2018 15:46 - Подкрепа за швейцарската инициатива за референдум на 10 юни „СУВЕРЕННИ ПАРИ“
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Подкрепа за швейцарската инициатива за референдум на 10 юни СУВЕРЕННИ ПАРИ

Лондон, 06.06.2018

Днешното състояние около банките е неустойчиво. Много вероятно е да преживеем твърде много банкови кризи!

Тази лондонска оценка се чува влиятелно в Швейцария. Тя е оценката на известни икономисти както в Лондон, така и в Швейцария.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОДКРЕПЕНА ИНИЦИАТИВАТА „СУВЕРЕННИ ПАРИ“?

Подкрепата за тази инициатива, възникнала точно в страната на банките, представлява жестока критика на сегашната банкова система,

както и на факта, че политиците не са направили нищо от кризата Леман през 2008 досега, за да ремонтират смислено тази система.

Засега тя е обречена на провал!

Съгласно статистиката на МВФ от 1970 до 2011 г. са установени общо 147 национални банкови кризи: следователно финансовият бранш произвежда хаос след хаос. Неговите задължения са ненадеждни и особено лабилни стават те по време на кризи. Тоест точно тогава, когато нормалните вложители се нуждаят особено от сигурност.

Накратко казано: Опитът показва, че дори и идеи като „Защита на вложителите“ или „По-високи буфери за собстения капитал“ не решават проблема. Вярно е, че те допринасят за това да възникват по-рядко банкови кризи. Но когато те все пак се случат, ситуацията става толкова по-фаталн и отново разбираме, че ТАЗИ СИСТЕМА Е ОБРЕЧЕНА НА ПРОВАЛ.

В какво се състои една от основните задачи на държавата?

Точно тук предложението по инициативата, чието наименование на немски „Vollgeld“ („пълноценни пари“) e по-точно, а именно да се отнеме от банките част от възможността да „творят“ пари, е път към повече сигурност. Определено това би било едно „ мини-земетресение“, ако швейцарският народ с Референдума на 10 юни приеме това предложение. Трябва да се съгласим с мнението на президента на Швейцарската национална банка Томас Йордан, че издаването и управлението на ПЪЛНОЦЕННИТЕ ПАРИ било трудна работа. Но такива предизвикателства не са така фундаментални, както трансфера на една основна задача на държавата – създаването на солидни пари – върху една привилегирована група от ориентирани към печалба частни фирми.

Освен това, в никоя друга сфера на стопанството прерогативите не са така силно смесени с частни интереси. Това, че просто сме свикнали с такъв аранжимент, не го прави по-малко нежелателен.

РАЦИОНАЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ

Това че „тяхната“ система функционира, отдавна не трябва да се доказва на хора, които търсят промяната. По-важното е, че след всички тези кризи ударът би паднал върху защитниците на статуквото в банките.

 В рамките на ИНИЦИАТИВАТА „VOLLGELD“ би се извършил един смислен експеримент: тя отделя сигурността, която ние очакваме за своите пари, от културата на риска, която поощряват банките.

В края на краищата, по този начин би било по-лесно от банките да се изисква, те непрекъснато да носят пълните последствия от техни провали!

Инициативата „ПЪЛНОЦЕННИ ПАРИ“ би предложила един тест за осветляване при едно по-добро бъдеще в бтанш, който твърде дълго време беше НАЙ-ОПАСНИЯТ СЕКТОР В СВЕТА.

          Независимо от успеха или неуспеха на утрешния референдум в Швейцария, заложената в него идея разбуни духовете на всички в банковия и другите финансови сектори в света, като привлече вниманието на гражданите и политиците в света.

          Един ден преди референдума проучването на общественото мнение в алпийската република, която някои наричат „алпийски оазис“ точно заради банките, показва много различни прогнози – за предложението са между 30 и 60 % от швейцарците, против от 60 до 30 % и 10 – 20 % нямат мнение.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263525
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031