Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2013 15:31 - Търговската война между Китай и Европа и зараждащата се финансова криза в Народната република – 27.06.2013
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
0



Търговската война между Китай и Европа и зараждащата се финансова криза в Народната република – 27.06.2013

Новата фаза на войната: Китай въведе наказателни мита върху вноса на химикали от Европейския съюз!

От тази нова китайска офанзива е засегнат големия концерн, отнасян към немския борсоw индекс DAX,  “Lanxess”.

Войната започна със соларните модули, разшири се с вината и днес навлезе в нова степен: От утре Китай въвежда антидъмпингови мита до 37 % върху определени, внасяни от ЕС химически продукти.

Споменатият засегнат от мярката крупен немски химически концерн ЛАНКСЕС ще изнася с мито 19,6 %  толуидиновата си продукция за Китай.

         Толуидинът се използва между другото при производството на пестициди или в медицината.

По този начин търговският конфликт между Китай и ЕС ще се изостри още.

Докато продължават преговорите между двамата партньори за величината и времетраенето на новите мита за соларните системи, остават открити отделни конкретни насоки в търговията между тях. Ако не се стигне до разрешаване на конгликта, най-късно през декември правителствата на държавите от ЕС ще решат, дали да наложат митата за следващите 5 години.

         През последните дни стана ясна и зараждащата се финансова криза в народната република:

         Момент, в който страхът от финансова криза в Китай нараства, сега пък настъпиха системни откази при прилагането на паричните автомати на голяма част от китайските банки. Това предизвиква страх от застопоряване на кредитите там.

         В третата по големина китайска кредитираща банка, Bank of China, и в банката на Нанцзин (Нанкин) се появиха през тази седмица частични смущения в преводната им система. Агенция „Вейбо” съобщи, че вследствие на това клиенти на главния китайски гигант от бранша, ICBC, през неделнияв ден нер са могли да черпят пари в рамките на цялата страна.

         Паричините институции обясняваха случващото се с технически проблеми. Но съгласно други сведения са възникнали опасения от някакъв тежък проблем в китайския банков сектор.

         Въпреки успокоенията, разпространявани от Централната банка, през тези дни се засилват слуховете, че Китай се намира пред финансова криза.

Очертава се пресищане на пазара с пари, което предизвиква значително безпокойство. За кратък период лихвите по кредитите нарастнаха до 25 %.

В световен мащаб борсите реагират с колебания на това обстоятелство.

Предстои да видим, какво ще се случи в близкото бъдеще.

 



Тагове:   криза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5305421
Постинги: 4991
Коментари: 877
Гласове: 1355
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930