Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2012 12:11 - Мнение по статията на проф. Ив. Ангелов и отговор от автора („Ограничения или стимулиране на икономиката при излизане от кризата”)
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
0



Мнение по статията на проф. Ив. Ангелов и отговор от автора („Ограничения или стимулиране на икономиката при излизане от кризата”)

 

Статията на проф. Иван Ангелов:

http://iliaganchev.blog.bg/biznes/2012/04/05/ogranicheniia-ili-stimulirane-na-ikonomikata-pri-izlizane-ot.934760

 

Мнение на г-н Стоянов по статията във фейсбук-групата Socialism, Capitalism, Totalitarian communism , Financial oligarchy:

Dimitar Stoyanov (от Ст. Загора, 20-годишен):  

„Ако кейнсианството е толкова успешно във възстановяването на силата на американската икономика, защо тогава търговският им дефицит продължава да нараства. :) А пък твърдението, че там има някакъв пазарен фундаментализъм е направо смехотворно. Те имат Федерален регистър със 73 000 страници подробни държавни регулации(който между другото е нарастнал с 10 000 страници от 1987 г. насам, тоест регулациите са се увеличили, а не са намалели, в контра на общоприетото твърдение, че те са свободна икономика).

А данъците? Данъчният кодекс в Съединените щати се състои от 67 000 страници... 67 000 страници с данъци, глоби, възможни и невъзможни нарушение. С един от неговите томове може да убиеш човек. А какво представляват "количествените улеснения"? Това представлява чисто и просто печатане на пари, което не може да доведе до нищо друго освен до инфлация. Дори от Федералният резерв, които са двигател на това нещо признават, че в момента потребителската инфлация в САЩ е най-високата от 30 години насам. Инфлацията унищожава спестяванията и по този начин пречи на инвестициите.

Относно безработицата - щом безработицата намаляма значи трябва да се създават и работни места във фирми, които произвеждат, тоест търговският дефицит да намалява и САЩ да увеличават износа си. Но това не става. Търговският дефицит расте. Значи тези работни места са в сектора на услугите или в публичния сектор и единственото, което правят е да създават повече потребители, а не производители. Тоест нарастването на БВП се формира единствено от нарастването на потреблението, а не на производството.

А изброените икономисти... Пол Кругман трябва да си върне Нобеловата награда. Той не я заслужава, защото неговите твърдения са убийствено елементарни като например "При Клинтън имахме по-високи данъци и по-добра икономика. При Буш данъците паднаха и икономиката се влоши. Значи данъците трябва да са високи."...

О, Боже мили... Дълго и предълго е да се обяснява, че падането в икономиката не е постигнато от данъците, а от държавната монетарна политика и създаване на изкуствен финансов балон от централните банки. Това беше политиката на федералното правителство и Фед в продължение на 20 години. Няма никаква дерегулация на бизнеса. А Нуриел Рубини в общи линии не знае за какво говори. Той предрече днешната криза през 2007 г., когато рецесията беше започнала и всичко беше очевадно. Либертарианците Рон Пол и Питър Шиф говорят за нея от 2003 г.”

 

Отговор на проф. Ангелов, който получи от мене мнението на г-н Стоянов:

Здравейте г-н Ганчев,

Прочетох коментара на г-н Стоянов. Между нас, очевидно има фундаментални различия щом той е във възторг от либертарианците. Освен това, коментарът е смесица от верни и неверни неща. Вярно е, че САЩ не е напълно свободна пазарна икономика, както някои наивници у нас си я представят. Вярно е, че там се прилага прогресивна данъчна система и сега предстои ново повишение на данъците за най-богатите, при запазване на данъците за хората с годишен доход до 250 000 долара. Вярно е, че в САЩ няма пазарен фундамнтализъм в официалната политика. Дори и президентът Буш (републиканец) се държеше много предпазливо и разумно по време на кризата през 2008 г. Впрочем, аз никъде не съм писал, че в Америка доминира пазарният фундаментализъм, ако изключим най-десните републиканци и чаената партия, които не са в управлението на държавата.

Не са сериозни голословните обвинения срещу кейнсианството с "аргумента", че там сега има голям дефицит и голям публичен дълг. Голямата задлъжнялост и бюджетни дефицити започнаха на времето, когато президентът Рейгън пристъпи към голямото и рязко намаление на данъците. Едва при президента Клинтън беше преодолян дългогодишният бюджетен дефицит и постигнаха излишък. Оценката на Пол Кругмън за американската икономика по времето на Клинтън е правилна.

Съвсем голословни са обвиненията срещу Пол Кругмън и Нуриел Рубини. Всички сериозни анализатори в САЩ потвърждават, че Рубини пръв е предсказал и доказал кризата, която започна през лятото на 2007 г. 

Неверни са твърденията по същността на "количествените улеснения". Тази политика там се прилага вече няколко години, понеже лихвите бяха намалени почти до нулата и изчерпаха регулаторния си потенциал, а инфлацията съвсем не е висока: за януари 2012 г. - 2,92% на годишна база, а за февруари - 2,87%. По време на криза по начало инфлацията е ниска.

Обясненията за високия търговски дефицит и за намаляващата безработица също са неверни. Голям търговски дефицит в САЩ има от десетилетия и той се дължи на много причини, а не е породен от кризата или от политиката на Обама за излизане от кризата.

В България се пренаситихме от произволни обобщения и обвинения на едро от различни хора, със самочувствието на притежатели на истина от последна инстанция, а също и на произволно обвързване на икономически променливи, които не дават основания за такива категорични бомбастични изводи. Така не се стига до истината.

Трябва първо да се научим на елементарно уважение към друго мнение, различно от нашето; да се научим да разбираме и логиката на иначемислещите, без да бързаме да ги дамгосваме.

Едва ли има нужда да отделям повече време на такъв стил "дискусия"! От такива псевдодискусии няма полза!

Желая ви здраве!

Иван Ангелов

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5263628
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031