Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2011 14:57 - Един от най-уважаваните финансови експерти на Германия написа преди 5 часа: „ТРЯБВА ВЕЧЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИМ!”
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Един от най-уважаваните финансови експерти на Германия написа преди 5 часа: „ТРЯБВА ВЕЧЕ ДА СЕ ЗАМИСЛИМ!”

28.11.2011

Многоуважаеми частни вложители,

Кризата на еврото я предсказах през април 1998 в моя доклад „The Euro and the Future of the European Union“. На мене както и на много други икономисти ни беше съвсем ясно, че една единна валута не може да бъде пусната в обръщение за една така разнородна икономическа област като Европейския съюз.

Но не бях предвидил, как с времето правата на политиката ще бъдат стъпкани с крака. Аз изхождах от това, че след избухването на евро-кризата недемократичните структури на ЕС биха били реформирани в посоката на повече демокрация и близост до гражданите. Налице е обратното: След като ние предадохме нашия геополитически суверенитет в Европейската централна банка, а и конвергентните критерии и ограниченията за дълга не са вече нищо повече от една хартийка за бюджетната политика, нещата ще приключат най-вероятно така, че и фискалната политика ще бъде „обобщена” – и то двойно обобщена във френския смисъл на израза. Първо, в смисъл на съдържанието, че ще се прокарва хлабава финансова политика, и, второ, в смисъл, че Европа е една технократична структура на Европейската комисия, в която Франция има голяма тежест. Някъде на улицата остават демокрацията, финансово-политическата солидарност и германският икономически модел.

Добре, нашите на нашите фирми може да им е и общо взето все едно. Те печелят и от сегашния ЕС и от слабите национални правителства.

Но какво сега защитава имуществото на гражданите? Германия абдикира!

Волфганг Шойбле през последната седмица се изрази много ясно пред банковата конференция във Франкфурт: Според неговото мнение след войната Германия никога не е била суверенна.

А сега поради изнудваческите действия на рейтинг-агенциите и страни като Италия са поставени под натиск.

Италия има бюджетен дефицит под 5 %, докато този на САЩ е 10,8 %.

Италия има дълг пред собствените си граждани и няма балон на недвижимите имоти. САЩ имат дългове към чужбина, балон на недвижимите имоти и болна икономика.

И въпреки това САЩ получават като рейтинг „ААА”, а Италия „А2”.

Тук се мери с двоен аршин, което засилва паниката в Европа. Това може да бъде само в интерес на САЩ, тъй като еврото през последните години непрекъснато укрепваше като световна резервна валута и заплашваше статуса на долара. От него отново се нуждаят Съединените щати, за да финансират своите външнотърговски дефицити чрез печатане на долари.

Европейските политици няма да допуснат, страна като Италия да обяви своя неплатежоспособност. Това в определен смисъл даже е правилно, защото по-друг начин отколкото в случая „Гърция” Европа би фалирала, ако в Италия би се стигнало до сериозни проблеми.

При тази ситуация нещата ще свършат с това, че ние в Европа също ще отпечатаме още пари, за да подхванем под рамената държави като Италия. В Евопейската централна банка Федреалната република всеки път ще бъде преодолявана; там ние едва ли имаме влияние.

Сега става въпрос вече само за това, дали ние можем в някаква степен да се наложим в планирания стабилизационен механизъм EFSF/ESM или във вкараните от Барозу в игра еврооблигации. Пространството за действие на федералното правителство е ограничено, тъй като при съмнителни случаи то ще бъде заобикаляно в Европейската централна банка.

Предстоят лоши времена за стабилността на паричната стойност.

Аз продължавам да смятам, че  акциите – особено след последните свличания повече от всякога – представляват добра база за Вашия портфейл.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5262347
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031