Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2011 15:26 - Капитулацията на Германия във валутната политика
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
0



Капитулацията на Германия във валутната политика

19.09.2011

 

Още когато бившият президент на Германската федерална банка Аксел Вебер подаде оставка, най-добрите икономисти писаха: „Германия  капитулира от аспект на валутна политика”. Европейската централна банка се разбърза да купува заеми, което и по този начин наруши един от принципите на Федералната банка.

Сега подаде оставка и Юрген Щарк, главният икономист на ЕЦБ. Германия вече не е представена съразмерно – нито при ЕЦБ, нито  МВФ, нито в Европейската комисия. Само шефът на Европейският стабилизационен механизъм е от Германия. На германците е оставена възможност да предоставят пари.

Вече се дискутира относно „еврооблигации”. По този начин всички биха отговаряли за всички, без да се съобразяват в някакъв вид с политическите структури на ЕС и контрола на разходите. Това би могло да се нарече перфектна „Система за организираната безотговорност”.

Еврооблигациите наистина биха могли да донесат ефективни ползи: ако целият Евросъюз отговаряше за такива облигации, би възникнал инструмент, който може би бил силно търсен на световните пазари. Но в сегашния момент въвеждането на еврооблигации би представлявало нещо като прилагане на ракетно гориво за автомобил с раздрънкано управление, дефектна спирачка и три колела. Возилото може да бъде ускорено още веднъж и после със сигурност ще бъде докарано до насрещната стена.

Все пак новият председател на Федералната банка, Йенс Вайдман си позволи малка еманципация пред своята политическа наставничка Ангела Меркел: в една реч за стабилизирането на еврото той каза, че или трябва отново да се засили системата на управленческата държавна отговорност, или би трябвало да се създаде изцяло европейска икономическа интеграция. Той ясно заяви предпочитанието си за собствената отговорност, но това не е достатъчно.

Към всичко това се добавя, че и Йохен Санио, шефът на BaFin (Службата за финансов надзор), все по-често споменава, че той изпитвал умора и че правомощията на BaFin за решаване на действително важните въпроси в никакъв случай не са достатъчни. Регулирането на финансовата система се е изродило във вид планова икономика, при която наистина важните въпроси (вратичките в закона, собственият капитал, ограничаване на опасни продукти) все още не са действително разгледани.

Не са минали и три седмици, откакто рейтинговата агенция Стандарт & Пурс снижи кредитоспособността на САЩ от ААА на АА+, а шефът на тази агенция Девън Шарма се наложи да си заминава. Каза се, че това нямало нищо общо с решенията, но малко хора биха повярвали, че е така. По мнението на суперспециалистите на Германия истинската оценка за САЩ е длъжник от степен А, в най-добрия случай. Рейтингите са властови инструмент: така например солидните преставители на немското средно съсловие, народните банки и спестовните каси го усещат, Италия също го схваща, докато една болна страна като САЩ с двойно по-голям бюджетен дефицит от Италия, все още продължава да бъде оценявана от две от трите големи агенции с ААА.

Състоянието на немската политика е от горчиво по-горчиво.

И все пак в германския Бундестаг има дисиденти като Франк Шефлер (СвДП) и Клаус-Петер Вилш (ХДС), които споделят правилните виждания на водещи икономисти за необходимостта от намаляване на дълговете за крайните държави на ЕС!

Съветът към вложителите е: сами да се предпазват. Както е известно, стойността на имота предлага парична стойност! Това важи и за акциите, даже и когато те през последните седмици силно са „наказани”. Но финансовите пазари за исключително кратко време стават във висша степен ирационални. През последните дни в Германия например няколко имена като „Алианц”, „Мюнхнер Рюк”, Е.ОН и РВЕ скочиха драстично нагоре. Дали това е повратен момент, все още е рано да се каже.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5261084
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031