Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2010 12:14 - Становище на председателя на германската ЛЕВИЦА по повод рухването на коалицията ХДС-Зелени в Хамбург, дебата за Wikileaks и за кризата, предизвиквана от банкит
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 584 Коментари: 0 Гласове:
0



Становище на председателя на германската ЛЕВИЦА по повод рухването на коалицията ХДС-Зелени в Хамбург, дебата за Wikileaks и за кризата, предизвиквана от банките

Grundgedanken von Klaus Ernst (Vorsitzender der deutschen LINKE) ZU Fragen:

1. Zusammenbruch der CDU-Grьnen-Koalition

2. Debatte WIKILEAKS

3. Die von den Banken verursachte Krise

Klaus Ernst , 29.11.2010

ЛЕВИЦАТА е от съществено значение за Хамбург
* Първо бих искал да коментирам ситуацията в Хамбург: Зелените без сериозни основания съдадоха тази коалиция. Черно-зелена коалиция в Хамбург беше целенасочен съюз, а  този стратегически съюз от наша гледна точка въобще не беше успешен. Това, че Зелените сега се опитват да напуснат този брак по сметка, има  чисто тактически и в никакъв случай съществени причини. Въпреки това, този съюз за гражданите на Хамбург беше всичко друго, но не и успех:
* Ние имаме в Хамбург процент на временна трудова заетост, който е повече от голям, в сравнение с всички други федерални провинции.
* Никъде другаде не сме в ситуация, милионерите да бъдат по-малко проверявани, дали тедали те коректно плащат данъци, както в Хамбург.
* В Хамбург е налице нов дълг в разнер на почти 3,4 милиарда евро.
* Въпреки това имаме ситуация, при която бяха орязанисоциалните сектори в Хамбург.
* В Хамбург е налице драматичен сектор с ниски заплати. Всеки един от сто работници печели и при пълно работно време по-малко от 400,00 евро.
* Ние виждаме ситуация, при всеки пети печели по-малко от € 2000, всъщност в едная провинция, за която се счита, че е богата в рамките на федералната република.

* изхождайки от тези факти, ние приветстваме нови избори, те са на правилният път!  ... Много съжалявам, че Зелените се държат в тази ситуация едва ли не, като че ли е можело да продължат. Сега ще видим какво ще стане.
* ЛЕВИЦАТА ще продължи пътя си, по който вървеше до този момент в Хамбург. Ние показахме, че сме абсолютно необходими за Хамбург.

Ние сме социалната съвест в това представителство и искаме да продължим да сме такава!

Нашите позиции са ясни:

* Ние ще продължим да се борим за по-високи заплати.

* Ние ще се погрижим за социалните помощи.

* И разбира се ние също ще се справим с това, ако другите партии, както обикновено по време на бюджетни трудности, увеличават таксите за гражданите.

* Що се отнася до нашата изборна кампания, ние ще проведем уникална кампания. Ние ще направим кампания, която ще съответства на нашите основни теми.

* Нашите основни проблеми са социална справедливост, справедливото заплащане и социалните обезщетения, които позволяват на хората достоен живот в обществото.
ПО ВТОРАТА ТЕМА: дебата относно публикациите в Wikileaks:

Безсмислено е да спорим, дали са или не са законно извършени.

Но не можем да не отбележим, че очевидно правителства, по-специално правителството на САЩ има да прикрива много неща. Ако продължи общественият дебат по тези въпроси, ще стане очевидно, независимо дали трябва или дали е правилно, че например американските военни убиват цивилни, както и това, дали е правилно, че ако някой публикува това, трябва да бъде осъждан на повече от 50 години затвор. ....


Истината е, че правителствата са по-контролирани от други, отколкото от парламента. Защото парламентите често не разполагат с възможност точно да видят, а и не знаяткакво всъщност става. В този смисъл такива публикации са винаги от значение. Мисля, че те в ерата на Интернет и в ерата на информационното многообразие въобще няма да може повече да бъдат подтискани под похлупак. Поради това въпросът е по-скоро в това, правителството разумно да си мисли как то като такова действа. Общественият интерес към такива разкрития не може да се обвинява!

... А за това, че репутацията на германските политици в чужбина не е най-добрата, те сами са си виновни, а не Wikileaks. ............

Един последен въпрос, кризата Ирландия:

Имаме уверение, че 85 милиарда евро ще бъдат предоставени на ирландските банки, за да им се помогне, тъй като те са тези, за които в случая става въпрос.

които в случая да им помогне. И се твърди, че така щяло да се стабилизира еврото.

Най-голямата ми критика към целия подход се състои в това е, че при това, както и преди си остава положението, че данъчната ставка за фирмите в Ирландия е значително под под обичайната в Европа. Какво означава това? Спомням си Hypo Real Estate , а си спомням и DEPFA.

DEPFA беше ирландското дъщерно дружество на Hypo Real Estate, което първо стана предвестник на целия провал на Hypo Real Estate. Причина за ангажимента на Hypo Real Estate в Ирландия бяха ниските корпоративни данъци. Ако може сега да продължат да работят на точно тази основа, данъкоплатецът трябва да се приспособи към факта, че той и в следващия период трябва да бъде поставян в същото положение..

Истинският основен проблем не беше разглеждан: а той е, че банките за това, което те вършат, трябва да бъдат подведени под отговорност.

* Ето защо ЛЕВИЦАТА е за отнемания от банките.

* Ето защо, ние сме и за това, да се въведе данък върху финансовите транзакционни операции.

* И ние сме за това, щото преди всичко да бъдат натоварвани не онези, които в крайна сметка с нищо не са причинили тази криза.

* Ние сме на страната на гражданите на Ирландия.

* За нас това означава, на прост език, че ние просто не приемаме и това свиване на икономическата ефективност на Гърция, което ще бъде резултат от този така наречена спасителния пакет.

Изхождаме от това, товарът  в същност да бъде поет от тези, които предизвикаха кризата.

* Бих искал също така да се наблегне на следните въпроси:

1. С колко милиарда всъщност една германска банка участва в цялото това фиаско в Ирландия?

2. По какъв начин в крайна сметка германският данъкоплатец финансира действията, германските банки да бъдат защитавани срещу евентуални загуби?

ОЩЕ ВЕДНЪЖ ИСКАМ ДА НАБЛЕГНА ВЪРХУ ТОВА, ЧЕ НИЕ ИСКАМЕ ЕДНА СОЦИАЛНА ЕВРОПА!

Понастоящем ние имаме работа с една Европа, която ОСОБЕНО СЕ ЗАНИМАВА С ТОВА, ДА ПОСТАВЯ СПАСИТЕЛЕН ЧАДЪР НАД БАНКИТЕ!

Ние сме за това, никой и никоя страна да не може да си играе с другия, а ние се нуждаем от една ЕВРОПА НА ГРАЖДАНИТЕ И СОЦИАЛНИЯ БАЛАНС.

От такъв подход в момента се опитват да ни отдалечат!



Тагове:   капитализъм,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5316109
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930