Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2010 14:57 - Обучение на учени и държавници (управляващи и опозиционери): 3. Независимите една от друга, но взаимно свързани чрез сътрудничество институции в системата на на
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове:
0



Обучение на учени и държавници (управляващи и опозиционери): 3. Независимите една от друга, но взаимно свързани чрез сътрудничество институции в системата на науката на Германия)

 

Или по друг начин казано:

Защо примерно германските учени заедно с ГСДП (братската на БСП партия от ПЕС) не правят демонстрации за науката пред Бундестага?

 

След като в предишната „лекция” видяхме как е устроено немското МОН, сега да видим, как са устроени мозъците на братските учени там:

1. Както трябва вече да сте разбрали от моите информации, старият тип АН на ГДР през 1990 г. е  бил разформирован и всичките й институти са били извадени от нея и присъединени по принцип към 3-те академични обединения ФРАУНХОФЕР, МАКС-ПЛАНК и ХЕЛМХОЛЦ, а от АН на ГДР се е възстановила старата Берлинско-Бранденбургска АН, на която не й плащат институтите от обединенията, а държавата.

2. СИСТЕМАТА НА НАУКАТА НА ГЕРМАНИЯ СЕ СЪСТОИ ОТ НЕЗАВИСИМИ ЕДНА ОТ ДРУГА, НО ВЗАИМНО СВЪРЗАНИ ИНСТИТУЦИИ и никой не говори за никакви „шапки”, колко голяма щяла да е шапката и кой щял бил да зависи от тази шапка.

Ето я дословно самата система (т.н. „НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПАРТНЬОРИ”) описана кратко и ясно:

1. „Чрез пакта за научни-изследвания и иновации организациите на съвместно стимулираните изследователски обединения („Фраунхофер”, „Хелмхолц”, „Макс-Планк” и „Лайбниц”), както и DFG („Германската научно-изследователска общност” получават като стимулиране ФИНАНСОВА ПЛАНОВА ОБЕЗПЕЧЕНОСТ, за да могат въпреки нарастващите разходи да тласкат динамично напред развитието.”

2. „Федералното МОН предоставя средства за различни институции. Това в основни линии са научно-изследователски институции и стимулиращи организации, които ФМОН носи самото то, съвместно с провинциите или заедно с други партньори.”

3. „Това така наречено „институционално стимулиране” по всички правила е обвързано с това, че ФМОН участва в контролните управляващи органи на тези институции. Следователно вместо правен контрол през подчинени служби ФМОН – в съответствие с праваната форма на съответната организация – въздейства чрез контролните органи или членство в обединенията или органите на фондациите върху образователния и научно-изследователски ландшафт” на страната.”

         4. „Повече от ј от всички държавни средства се падат на институционалното стимулиране финансово съвместно от страна на федерацията и провинциите.

Частта от федерацията (ФРГ) в тази сума представлява пък 2/3.”

         Заедно федерацията и провинциите стимулират:

А. Като научно-изследователски институции:

·        Обединението за стимулиране на науките „МАКС ПЛАНК”

·        Обединението за стимулиране на приложните научни изследвания „ФРАУНХОФЕР”

·        Обединението на немските изследователски центрове „ХЕЛМХОЛЦ”

·        Институциите от т.н. „Синя листа” в обединението „ЛАЙБНИЦ”.

B. Като изследователска организация в рамките на фондация:

·        Фондация CAESAR

C. като стимулиращи институции по изследователски начинания

·        DFG (Германската изследователска общност) и

·        Академичната програма на 7-те германски академии на науките.



Тагове:   наука,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5318018
Постинги: 4998
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930