Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2010 12:14 - Предателски ли са соц.дем. партиите от ПЕС спрямо наемния труд?
Автор: iliaganchev Категория: Бизнес   
Прочетен: 1182 Коментари: 0 Гласове:
0



Предателски ли са соц.дем. партиите от ПЕС спрямо наемния труд?

 

Lafontaine bietet SPD rot-rotes Bьndnis an

Лафонтен предлага на ГСДП съюз „червено-червено”

SPIEGEL-ONLINE – 19.04.2010

 

Оскар Лафонтен възлага надежди  върху промяна на властта в провинция Северен Рейн- Вестфалия: В интервю пред Шпигел-Онлайн политикът от ЛЕВИЦАТА посочва условията за една коалиция в Дюселдорф – и същевременно обвинява върховете на ГСДП в една лицемерна политика в Афганистан.

 

SPIEGEL-ОNLINE: Г-н Лафонтен, миналата седмица в Афганистан отново загинаха немски войници. С Вашето искане за поставяне на край на участието на бундесвера в Хиндукуш ЛЕВИЦАТА обаче продължава да е самотна в Бундестага. Чувствате ли се самотни с Вашия анти-курс?

Лафонтен: В началото на афганистанското участие много депутати от бундестага вярваха, че става въпрос за мисия, която да строи училища, да копае кладенци и да помага на населението. Но междувременно на всички им се изясни, че тази надежда не се изпълни и ние бяхме оплетени в една безизходна война. Бундесверът трябва поради това бързо да се изтегли от Афганистан.

SPIEGEL-ОNLINE: Председателят на ГСДП Зигмар Габриел наскоро постави на един нов мандат за участието на немските войници в Афганистан, тъй като междувременно федералното правителство говорело за война. Как оценявате това изказване?

Лафонтен: Шефът на ГСДП Габриел е съвършено неправдоподобен. ГСДП в миналото гласува като правителствена партия за военното участие – и не само това: Социалдемократите дадоха гласа си и заokraten haben auch fьr разширяването на контингента на бундесвера. При това те знаеха, че там бушува война. Най-новите изявления на председателя на ГСДП затова са личемерни и съвършено непонятни.

SPIEGEL-ОNLINE: Как се промени напрегнатото взаимоотношение между ЛЕВИЦАТА и ГСДП от момента на встъпване в длъжност на Габриел?

Лафонтен:  Ние се надявахме, че Габриел ще приеме за сведение реалностите и ще уважава 5-партийната система. Вместо това той се опитва и в Сев. Рейн-Вестфалия да изолира ЛЕВИЦАТА. ГСДП все още не знае какво иска и продължава да търси сътрудничество с ХДС/ХСС, Зелените, а също и с Св.ДП – тоест с партиите, които стоят зад Харц IV, План 2010, намаляване на пенсиите, такси за практиките, допълнително облагане и военно участие. Те нищо не се поучиха от изборите в ХЕСЕН и отново се ровят в трапа, в който сами паднаха.

SPIEGEL-ОNLINE:  Сляд няколко седмици ще бъде избран новият Северорейнско-вестфалски Ландта. Според допитванията се очаква едно аритметично мнозинство за „Червено-Червено”. Би ли била ЛЕВИЦАТА на разположение за една коалиция?

Лафонтен:  Ние по всяко време сме готови за участие в правителство на провинцията. За целта трябва да се стигне до промяна в политиката. На провинциално равнище има голяма общност по същество между ЛЕВИЦАТА, социалдемкратите и Зелените, като например в образователната политика или по въпроса за студентските такси. Но Зелените и ГСДП очевидно имат двойствена стратегия. Защото и двете не изключват министър-председателя на провинция СРВ Юрген Рютгерс като коалиционен партньор. Те мамят избирателите.

SPIEGEL-ОNLINE: ГСДП и Зелените подчертават в същото време своите прилики. Този понеделник шефът на ГСДП Габриел демонстративно застава пред камерите заедно с преседателя на Зелените. ЛЕВИЦАТА изглежда не играе никаква роля в плановете на социалдемократите и Зелените?

Лафонтен:  Това е един забележителен полит-фолклор! Мене това ме изненадва. Червено-Зелените пред много избиратели изпъкват като привърженици на военните участия, на ХАРЦ IV, на пенсионните съкращения, на План 2010, да увеличените плащания за медикаменти. Такова нещо хората в Северен Рейн-Вестфалия едва ли желаят!

SPIEGEL-ОNLINE: И въпреки това Вашата оферта за разговори остава към двете партии?

Лафонтен: Да, изборите  в Сев. Рейн-Вестфалия са ключови избори: нас ни интересува да сложим край на черно-жълтото мнозинство в Бундесрата (Федералния съвет). Ние бихме участвали в едно правителство в Дюселдорф само, ако то ангажирано изключи възможността, в Бундесрата да гласува за социалното разграждане!

SPIEGEL-ОNLINE: Обаче червено-зеленият лагер обвинява ЛЕВИЦАТА, че била неспособна да управлява. Как as rot-grьne Lager wirft der Linken allerdings vor, regierungsunfдhig zu sein. Как ще опровергаете това твърдение?

Лафонтен: Ние не сме способни да намаляваме пенсиите и парите за безработица, да натоварваме болните все по-силно, а не сме и способни да изпращаме Бундесвера в една безнадеждна война. Или по друг начин казано: Само чрез нас ГСДП и Зелените отново могат да станат изобщо способни да управляват!

SPIEGEL-ОNLINE: Министър-предсеателят на провинция СРВ Рютгерс плаши в предизборната борба с Червено-Червените. NRW-Ministerprдsident Rьttgers warnt im Wahlkampf vor Rot-Rot. Страхувате ли се, дали ЛЕВИЦАТА ще влезе изобщо в Дюселдорфския Ландтаг?

Лафонтен:  Ние сме много уверени, че в бъдеще ще бъдем представени в северорейнско-вестфалския ландтаг. И вече много ме изненадва, че рютгерсовците не  могат да измислят вече нищо повече. Той би трябвало да потърси спонсор за една добра рекламна кампания!

 

(Интервюто водеше Бьорн Хенгст)

 

 

 

Дискусия във Facebook-групата:

Демократично икономическо и политическо обновяване на обществото

 

Предателски ли са соц.дем. партиите от ПЕС спрямо наемния труд? (ЛАФОНТЕН пред ШПИГЕЛ)



Тагове:   труд,   капитал,   левица,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5334442
Постинги: 4999
Коментари: 877
Гласове: 1356
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930